DSB-schaatsers houden vast aan eigen aanpak

Schaatscoach Jac Orie wil niet afwijken van zijn eigen beleid bij de DSB-ploeg. Het schaatsteam raakte vorig jaar bij de grote kampioenschappen ondergesneeuwd door de successen van de TVM-schaatsers van Gerard Kemkers, die vrijwel alle hoofdprijzen binnensleepten. „Wij zoeken onze eigen weg”, zei Orie gisteren tegen het persbureau ANP, tijdens bij de presentatie van de DSB-ploeg in Alkmaar.

Volgende week staat de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen op het programma. Dan worden de NK afstanden verreden.

Voor buitenstaanders is het misschien moeilijk te begrijpen dat een trainer niet de formule van een winnend team wil kopiëren. Maar Orie heeft er een logische verklaring voor. „Als een wereldkampioen voor elke wedstrijd touwtje springt, zijn er altijd schaatsers die dat plots ook moeten doen. Zelfs als hij op een eenwieler rond de kerk fietst, zouden types overwegen dat te kopiëren. Hoe dan ook, je loopt altijd achter die kampioen aan. Letterlijk en figuurlijk.”

Daarom houdt Orie liever vast aan zijn eigen trainingsfilosofie. Zelfs na een belabberd seizoen, waarin zijn ploeg, mede door blessures bij onder anderen Mark Tuitert, amper om de hoofdprijzen streed. De bewegingswetenschapper benadert de sport op een analytische manier. Honderden uren gingen op in het verzamelen en bestuderen van statistieken. „Als je er op een wetenschappelijke manier mee omgaat, heb je een aanlooptijd nodig”, zei Orie. „Maar uiteindelijk werpt het zijn vruchten af.”

Daarom legt hij zich ook niet bij voorbaat neer bij de dominantie van TVM, al beseft Orie dat kopstukken als Sven Kramer en Ireen Wüst van uitzonderlijke klasse zijn. „Natuurlijk is TVM in Nederland de favoriet, maar wij willen ook meedoen om de prijzen.”

DSB richt zich vooral op de afstanden tot 1.500 meter. Bij de vrouwen dragen drie sprintsters uit de Nederlandse topvier een DSB-logo: Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer. Bij de mannen beschikt Orie over Simon Kuipers en Mark Tuitert, twee schaatsers die vooral op de 1.000 en 1.500 meter met de wereldtop meekunnen. Naast Boer lijfde DSB twee talenten in: Sjoerd de Vries en Laurine van Riessen. Zij wonnen bij de WK-junioren respectievelijk de gouden en de zilveren medaille.