Dramatische ontvangst Bhutto

Activisten van de politieke partij van de Pakistaanse oud-premier Bhutto wachten op een brug op haar terugkeer in Karachi. Uren later wordt haar konvooi geraakt door twee explosies. Foto’s AFP Bodies lie on a road in front of a vehicle of former Pakistani prime minister Benazir Bhutto at the bomb explosion site in Karachi, 18 October 2007. At least 20 people were killed and several wounded when a car bomb ripped through Benazir Bhutto's homecoming procession in Pakistan, but the former prime minister was unhurt. AFP PHOTO/Aamir QURESHI AFP

De terugkeer van de Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto naar haar vaderland is gisteren uitgelopen op een drama. Twee explosies raakten haar konvooi op het moment dat zij een triomftocht door de straten van de Pakistaanse stad Karachi maakte, toegejuicht door honderdduizenden aanhangers.

Zeker 45 omstanders zijn om het leven gekomen en ruim honderd mensen zijn gewond geraakt bij de ontploffingen. De ruiten van de vrachtwagen waarin Bhutto rondreed, sneuvelden door de kracht van de explosie, maar de ex-premier zelf bleef volgens de politie ongedeerd. Volgens de politiechef van Karachi is Bhutto geëvacueerd en zat ze gisteravond veilig thuis.

Extremisten met vermeende banden met Al-Qaeda hebben van tevoren gedreigd om Bhutto te vermoorden, vanwege haar steun aan de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme. Ongeveer 20.000 veiligheidsmensen waren ingezet om voor bescherming te zorgen tijdens de terugkeer.

De dag begon gisteren nog zo mooi voor Bhutto. De oud-premier keerde na acht jaar ballingschap in het buitenland terug naar Pakistan. Naar schatting tweehonderdduizend aanhangers waren naar het vliegveld van Karachi, in het zuiden van Pakistan, gekomen om haar te begroeten. Ze was tot tranen toe geroerd toen ze onder luid gejuich van de omstanders de vliegtuigtrap afkwam.

De terugkeer van de 54-jarige Bhutto, dochter van de populaire, in 1979 opgehangen oud-premier Zulfikar Ali Bhutto, betekent dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf nu te maken krijgt met een geduchte rivaal. Musharraf en Bhutto hebben afgelopen zomer in het geheim met elkaar gesproken en zijn naar verluidt een machtsverdeling overeengekomen. Maar Musharraf is nog steeds niet helemaal zeker van zijn herverkiezing tot president. Het Hooggerechtshof moet zich nog uitspreken over de geldigheid van zijn kandidatuur.

Mede om die reden heeft generaal Musharraf aan Bhutto onlangs nog gevraagd haar terugkeer uit te stellen. Maar Bhutto, die met haar Volkspartij haar machtsbasis heeft in het Zuid-Pakistan, wilde daar niet op ingaan. Gisterochtend vertrok ze vanuit Dubai naar Karachi. „Ik dank God dat ik kan terugkeren naar mijn land. Ik heb steeds van deze dag gedroomd”, zei ze bij haar vertrek.

Benazir Bhutto was tot twee maal toe premier van Pakistan, maar haar regeringen waren geen groot succes. Ze werd onder meer beschuldigd van verregaande corruptie. Die beschuldigingen zijn ook herhaald door Musharraf. (AP, Reuters)