Bhutto wil blijven, ook na zware aanslag

De Pakistaanse oud-premier Bhutto wordt in veiligheid gebracht, vlak na de aanslag in Karachi die aan zeker 136 mensen het leven heeft gekost. Foto AP Pakistan's former prime minister Benazir Bhutto is rescued from her truck after a bomb explosion in Karachi, Pakistan on Thursday, Oct 18, 2007. Two explosions went off near the vehicle carrying former Pakistan premier Benazir Bhutto, killing or wounding dozens of people. Party workers and police said Bhutto was unhurt. (AP Photo/Fareed Khan) Associated Press

De Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto heeft vandaag laten weten in Pakistan te zullen blijven, nadat ze gisteravond aan de dood was ontsnapt bij een zelfmoordaanslag. De aanslag in Karachi heeft aan zeker 136 mensen het leven gekost. Bhutto is „vastbesloten” in januari mee te doen aan de parlementsverkiezingen, zei een senator van haar Volkspartij. Later vandaag zou ze zelf een persconferentie beleggen.

De aanslag is nog door niemand opgeëist. De autoriteiten vermoeden dat de daders gezocht moeten worden in moslimextremistische kring. Asif Ali Zardari, echtgenoot van Bhutto, heeft betrokkenheid gesuggereerd van „elementen binnen de regering” die Bhutto’s politieke terugkeer willen dwarsbomen. President Musharraf noemde de aanslag „een samenzwering tegen de democratie”.

Bhutto keerde gistermiddag na acht jaar ballingschap terug op Pakistaanse bodem. Meer dan tweehonderdduizend aanhangers bereidden haar een hartstochtelijk welkom op het vliegveld van de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi en vervolgens langs de route naar het mausoleum van Mohammed Ali Jinnah, de grondlegger van Pakistan, in het centrum. Daar zou ze de menigte toespreken.

Op het moment van de aanslag, rond middernacht, was de vrachtwagen waarop Bhutto en haar entourage stonden, nog maar halverwege gevorderd. Eerst was er een kleine explosie, mogelijk van een handgranaat. Even later volgde een zware ontploffing. Ook de vrachtwagen van Bhutto werd geraakt, maar Bhutto was juist van het platform op het dak van de vrachtwagen naar beneden geklommen. Bhutto, die de hele weg had geweigerd om achter een bescherming van gepantserd glas te gaan staan, wilde in het afgesloten compartiment nog even sleutelen aan de toespraak die ze zou houden. Daardoor bleef ze ongedeerd.

Gisteren nog zei ze tegen journalisten, onderweg in het vliegtuig van Dubai naar Karachi, niet bang te zijn en te zullen vasthouden aan haar missie. Na aankomst zei ze op televisie te strijden voor democratie en haar bijdrage te willen leveren om het extremisme te verslaan dat Pakistan de reputatie bezorgt van een broeinest van terrorisme. „Dat beeld weerspiegelt niet het echte Pakistan”, zei ze. De Pakistani die behoren tot de middenklasse en de werkende klasse willen in staat worden gesteld „een gematigde, moderne natie” op te bouwen. (AP, Reuters)

Geweld Pakistan: pagina 5