Ajax wil kleine clubs uit het bekertoernooi

Ajax wil in de toekomst het risico op seizoenen zonder voetbal in de Champions League tot een minimum beperken. De Amsterdammers zijn daarom voor een andere opzet van het nationale bekertoernooi. Amateurs zijn dan niet meer welkom en een poulesysteem moet het risico op verrassingen verkleinen.

Algemeen directeur Maarten Fontein van Ajax wil een nieuwe opzet van het bekertoernooi omdat UEFA-voorzitter Michel Platini met ingang van het seizoen 2009-2010 de nationale bekerwinnaars misschien gaat belonen met een plaats in de voorronde van de Champions League. De nummer twee van de eredivisie speelt volgens dat plan in het UEFA-Cuptoernooi.

Fontein vindt dat het Nederlandse voetbal gebaat is bij een sterke ploeg in de Champions League en wijst er op dat PSV en AZ dit seizoen al uitgeschakeld zijn in de beker. Ajax zelf won in de tweede ronde van het huidige bekertoernooi pas na verlengingen van Kozakken Boys, een amateurclub.

Ajax dwong de voorbije twee seizoenen deelname aan de voorronde van de Champions League af via de play-offs in de eredivisie. De Amsterdamse voetbalclub wist het hoofdtoernooi echter niet te halen. Vorig jaar versperde het Deense FC Kopenhagen de weg naar de Champions League en dit seizoen werd Ajax uitgeschakeld door het Tsjechische Slavia Praag.

Jan Reker, algemeen directeur van PSV, heeft eerder ook al laten weten dat het bekertoernooi anders van opzet moet worden als de verdeling van plaatsen in de voorronde van de Champions League wijzigt. Volgens de oud-trainer is het niet in het belang van het Nederlandse voetbal als kleinere clubs de strijd aan moeten gaan voor een plaats in het belangrijkste Europese voetbaltoernooi. In het verleden kwamen onder meer Willem II en Heerenveen namens Nederland uit in de Champions League.

De KNVB wil in afwachting van het exacte plan van Platini nog niet reageren op de uitlatingen van Fontein en Reker.