7 Opzoeken

Wat staat er eigenlijk écht in?

Koran zoekmachine

www.theholyquran.org

‘Moslimmannen mogen hun vrouwen slaan. Ze moeten hun man gehoorzamen en een hoofddoek dragen.’ Staat dat echt in de koran? Je kunt er één kopen, maar wees gewaarschuwd: het valt niet mee die dikke pil door te ploegen. Je kunt het ook eenvoudig zoeken op theholyquran.org. De site heeft onderaan een Engelstalige zoekmachine waarbij je kunt kiezen voor de Nederlandstalige vertaling. Je kunt één woord per keer zoeken en dat luistert nauw. Wie ‘vrouw’ tikt, krijgt ruim honderd hits. Gelukkig levert ‘hoofddoek’ maar één resultaat op. Daarentegen komt ‘Allah’ 1.802 keer voor. Zoeken naar ‘slaan’, heeft geen zin. Zo barbaars is de koran niet: „Mannen zijn voogden over de vrouwen. Deugdzame vrouwen zijn dus zij, die gehoorzaam zijn. En degenen, van wie gij ongehoorzaamheid vreest, wijst haar terecht en laat haar in haar bedden alleen en tuchtigt haar.” (HC)

Met bijdragen van Tinnie Brant, Hulya Cigdem, Jessica van Geel en Elise van der Laan