Wat doen de kinderen

Kunst veranderen

Wat is mooi en wat is lelijk? Kinderen die zich soms verbazen wat er in musea aan de wand hangt en daar misschien wel wat aan willen veranderen kunnen 23 oktober meedoen met de workshop Is dat nou mooi?Eerst wordt een tocht door het museum gemaakt op zoek naar schoonheid en lelijkheid, daarna liggen er kleurenprinten van een schilderij uit de collectie klaar dat naar eigen inzicht aangevuld en 'verbeterd' kan worden.

Kinderworkshop 23 okt van 14-16u in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Kosten €8, res 070-3381149

Insecten bestuderen

Hoe zacht is een hommel en hoe steekt een mug? T/m 21 oktober zijn er in Artis Prikkebeendagen, waar bezoekers insecten van heel dichtbij kunnen bekijken en aanraken. Ook zijn er speciale rondleidingen in het Insectarium en Vlinderpaviljoen en om 12u is er theater over hele kleine insecten.

Prikkebeendagen t/m 21 okt in Artis, Plantage Kerklaan 38-40, Amsterdam. Inl www.artis.nl

Kunst kopen

Kunst kijken en misschien wel kopen zonder dat er ouders in de buurt zijn; dat kan in Museum Boijmans Van Beuningen. Van 20 t/m 27 oktober hangen er litho’s van bekende kunstenaars in een beperkte oplage. Kinderen van 5 t/m 18 jaar kunnen de kunst bekijken en de werken die er hangen kopen voor € 35. De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt, zodat ze niet beïnvloed worden door bekende namen, maar gewoon kiezen wat ze zelf het mooist vinden. Ouders zitten in de tussentijd in een speciale wachtkamer, die via een camera in verbinding staat met de expositieruimte. Kinderen kunnen zo vertellen over hun gekozen kunstwerk, zonder in hun keuze te worden gestuurd.

Kunst kopen in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark, Rotterdam van za t/m 27 okt van 11-17u, ma gesloten, zo 28 okt 11-17u kijkdag voor volw. Inl www.boijmans.nl.

Halloween vieren

Museum Catharijneconvent viert dit najaar Feest. De herfstvakantie is het startschot van de feestactiviteiten. Op 21, 24, 26 en 28 oktober is er om 13u30 een feestelijke Halloweenworkshop, waar heksenmutsen, spoken, vleermuizen of gevaarlijke spinnen worden gemaakt.

Halloweenworkshops voor kinderen van 4-12 jaar in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Deelname € 5. Res info@catharijneconvent.nl en 030-2313835.

Toveren

Van 19 t/m 28 oktober wordt in 26 Haagse theaters en musea het Kinderfestival De Betovering gehouden. Er zijn zo'n 100 dans-, muziek-, film- en theatervoorstellingen over clowns, ridders, dieren en kinderen en ook heel veel workshops. Voor kinderen van 2 t/m 13 jaar. De meeste voorstellingen en workshops kosten €5.

Inl www.debetovering.nl

Naar de Nabaztags gaan

Een opera voor 100 draadloze konijnen met roterende flaporen, gecomponeerd door twee Franse kunstenaars is zaterdag 20 oktober in De Balie te zien. Nabaz’mob is een muzikaal en choreografisch spektakel op het snijvlak van objecttheater, mediakunst en nieuwe muziek.

Nabaz'mob 20 okt 19u, 20u30 en 22u. in De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. Res 020-5535100 of www.debalie.nl. Kaarten €3,50

Voorlezen en schilderen

Woensdagmiddag 24 oktober komt de Utrechtse burgemeester Annie Brouwer-Korf in het dick bruna huis voorlezen uit haar favoriete kinderboek. Het dick bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum en toont een overzicht van bekend en minder bekend werk van Dick Bruna met prenten, affiches, boekomslagen en natuurlijk de nijntje-boekjes. Ieder weekend van 10-16u30 en van 23 t/m 26 oktober kunnen kinderen tekenen en knutselen in het atelier van het dick bruna huis. Aansluitend op de voorleesmiddag is er een schilderworkshop.

In het Centraal Museum is nog t/m 7 januari De Penselen 2007 te zien, een expositie met originele tekeningen uit de mooist geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. Op 21 en 28 oktober 14u zijn er illustratieworkshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Op 21 oktober 14u maakt Yvonne Jagtenberg (Vlag en Wimpel 2006) met kinderen een prentenboek en 28 oktober 14u is Ceseli Jospehus Jitta te gast (Vlag en Wimpel voor Lola en de leasekat). Op 21, 27 en 28 oktober 11u zijn er ook rondleidingen over de expositie.

Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Deelname workshops €5, rondleidingen gratis. Res en inl 030-2362393 of rondleidingen@centraalmuseum.nl

De Poolkap beschermen

De Noordpool is aan het smelten en daar wordt in de herfstvakantie veel aandacht aan besteed. Zo staat het Scientific festival in Amsterdam op 20 en 21 oktober in het teken van de Noord- en Zuidpool. Inl www.scientificfestival.nl. Op de expositie Als het ijs smelt in het Leidse Museum voor Volkenkunde worden hartverwarmende sprookjes en ijzingwekkende verhalen verteld, er is een speurtocht, lezing (zo 21 okt) workshops en van maandag t/m vrijdag is er de theatervoorstelling De Reis van IJs. Inl www.volkenkunde.nl. En wie wil weten wat het broeikaseffect doet met de lucht om ons heen kan 21 oktober ook in Naturalis terecht voor demonstraties en experimenten om 'het topje van de ijsberg te beschermen'.

Naturalis 21 okt van 10-18u, Darwinweg 2 Leiden. Inl www.naturalis.nl