‘Uiteindelijk bepaal ík de koers’

Rita Verdonk denkt dat er ruimte is voor een nieuwe, brede volksbeweging. „We werken nu aan een heel innovatieve website. Iedereen die daar van zich laat horen, krijgt mijn oor.”

Den Haag, 18 okt. - Twee dagen nadat zij uit de VVD werd verwijderd, begon Kamerlid Rita Verdonk gisteren een politieke beweging genaamd Trots op Nederland. Haar media-adviseur Kay van de Linde lanceerde zijn opdrachtgever eerder op de Amsterdamse BouwRai, gisteravond koos hij voor Nieuwspoort. In het klassieke journalistieke hart van politiek Den Haag stond Verdonk in een strak schema tussen zes uur ’s middags en acht uur ’s avonds tien verslaggevers van evenzoveel media achtereenvolgens te woord. Daarvoor had zij al gesprekken gevoerd met Hart van Nederland van SBS 6 en vanochtend zat Verdonk alweer in de ontbijtshow Goedemorgen Nederland.

De mediamarathon van de beweging Trots op Nederland illustreert de woorden die Verdonk in ieder interview herhaalde: zij wil zich richten op álle Nederlandse kiezers en dat doet zij dus met een mediastrategie via zoveel mogelijk media in zo kort mogelijke tijd.

Wie moet bang voor u zijn, de VVD of Wilders?

„Volgens mij iedereen in de Kamer. Het wordt een heel brede beweging, de steun kan van alle kanten komen. Dat vind ik veel belangrijker dan te denken in die blokjes, zoals de gevestigde orde doet. Kijk, er is nog een heel klein beetje ruimte tussen Wilders en de VVD. Maar er moet ruimte zijn voor een nieuwe, brede volksbeweging in Nederland. Niet links, niet rechts, recht door zee. Een heldere lijn uitzetten, maar wel fatsoenlijk.”

U wilt geen single issue partij die zich louter op islam of immigratie concentreert, hoor ik. Heeft u daar al mensen voor?

„Het is te vroeg voor namen, ik ben pas in september uit de fractie gegooid. Ik heb natuurlijk de stichting Vrienden van Rita Verdonk opgericht, maar dat is omdat je rekening houdt met wat kan gebeuren. Ik heb een stuk of acht mensen om me heen, en daaromheen een man of twintig. Maar nu gaan we de mail eens bekijken van de mensen die zich aanbieden. Zijn het professionals, zijn ze ondernemend genoeg zijn om ervoor te gaan?”

U heeft gezegd dat u geen klassieke partij wenst maar een beweging. Volgt u het model van Wilders: een vereniging met één lid om volledig de regie te houden?

„In elk geval doe ik mee aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen en ik kies inderdaad nadrukkelijk voor een beweging. Met een partij zit je weer vast aan een partijstructuur en alles wat erom heen hangt. Ik wil de mensen in het land direct bereiken. Daar geloof ik veel meer in dan in die gelaagdheid. Die is juist de reden dat de mensen zeggen: ja dág, weer van die mensen in de ivoren toren die niet weten wat er in Nederland gebeurt. We werken nu aan een heel innovatieve website. Iedereen die daar van zich laat horen, krijgt mijn oor. Ik ben altijd bereid me te laten overtuigen door argumenten, maar uiteindelijk bepaal ík de koers.”

Sluit u een terugkeer naar de VVD uit? Besturen en politieke leiders kunnen veranderen.

„Ik kan me zoiets niet voorstellen. Het hoofdbestuur is heel duidelijk, acties van leden voor mij stonden niet eens op de agenda toen ik deze week met de partijvoorzitter sprak. Het was duidelijk: óf uit de Tweede Kamer óf uit de VVD. Dat het bestuur de breuk ‘onvermijdelijk’ noemt, vind ik dan heel zwak. Niks is onvermijdelijk: je neemt beslissingen. En ik heb meteen gezegd dat ik mijn Kamerzetel niet zou opgeven, nooit. Dat zou te gek zijn met zoveel mensen achter je.”

Is er nog een politicus die u inspireert?

„Op dit moment de Franse president Sarkozy. Die tomeloze energie, die inzet. Terwijl dit kabinet honderd dagen luistert, bouwt hij in die tijd een land op. De manier waarop hij schaakt, daar heb ik veel van geleerd.”