Turkse leger krijgt permissie

Het Turkse parlement heeft gisteren met overgrote meerderheid het leger toestemming gegeven om een offensief te lanceren tegen Koerdische rebellen in Noord-Irak. Maar een onmiddellijke invasie wordt niet verwacht, aangezien Turkije onder grote druk van de VS en Irak staat om zich terughoudend op te stellen. De Amerikaanse president Bush drong er gisteren bij Turkije op aan om geen grote militaire inval te lanceren. „We denken dat het niet in het Turkse belang is om troepen naar Irak te sturen”, zei hij. Een groot deel van Noord-Irak is tot nu toe grotendeel gevrijwaard gebleven van geweld. De rebellen van de Koerdische PKK gebruiken Noord-Irak als uitvalsbasis voor aanvallen in Turkije. Ze vechten voor een onafhankelijk Koerdistan. De Iraakse premier Maliki belde gisteren naar zijn Turkse collega om te zeggen dat zijn regering vastbesloten is om aan alle „terroristische activiteiten” van de PKK in Irak een einde te maken. (AP)