Syrië gaf niet toe dat een atoomreactor is aangevallen

De Verenigde Naties hebben gisteren na zeven uur onderzoek een einde gemaakt aan opgewonden berichten op nieuwssites op internet over een Syrische bevestiging dat Israël vorige maand inderdaad een nucleaire installatie in Syrië had gebombardeerd. Sinds die aanval, op 6 september, wordt met name in Amerikaanse en Israëlische media gespeculeerd dat het doelwit een met Noord-Koreaanse steun in aanbouw zijnde nucleaire installatie was.

Een dergelijke bevestiging door een Syrische diplomaat viel op te maken uit een persverklaring van de VN over een bijeenkomst van de ontwapeningscommissie van de Algemene Vergadering. Deze had volgens de VN-verklaring gezegd dat Israël „actie had ondernomen tegen nucleaire faciliteiten, waaronder de aanval van 6 juli in Syrië”. Toen journalisten nog eens navraag deden bleek uit een bandopname van de bijeenkomst dat de diplomaat het woord nucleair niet in de mond had genomen. Volgens het vervolgens uitgegeven transcript van zijn uitspraken had hij gezegd dat Israël „het luchtruim schendt van soevereine staten en militaire agressie tegen hen uitvoert, zoals wat op 6 september 2007 tegen mijn land gebeurde”.

VN-functionarissen zeiden dat de persverklaring was gebaseerd op een Engelse simultaanvertaling van de Arabische woorden van de diplomaat, en dat de vertaler zich had vergist. Eerder had Syrië zelf al laten weten dat zijn vertegenwoordiger verkeerd was geciteerd.

Israël heeft niet meegedeeld wat precies het doelwit van zijn aanval was. The New York Times schreef zondag op basis van anonieme Amerikaanse en andere inlichtingenbronnen dat het waarschijnlijk om een half-afgebouwde reactor ging. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap meldde daarop niet op de hoogte te zijn van zo’n installatie en Syrië om informatie te hebben gevraagd. Een woordvoerder in Wenen onderstreepte tegelijk dat het IAEA „erop rekent dat elk land met informatie over nucleaire activiteit in een ander land die informatie aan het IAEA verschaft”. (Reuters, AP)