Studeren en doceren

Wat een vergezocht idee: de studiefinanciering afschaffen om leraren hogere salarissen te kunnen betalen. Ik snap best dat minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) werken in het onderwijs aantrekkelijker wil maken. Maar voordat potentiële leraren aangetrokken kunnen worden door ze een hoger salaris te bieden, zullen die leraren toch eerst een opleiding moeten volgen. Ze zullen eerst moeten studeren. Plasterk beseft toch wel dat studeren minder aantrekkelijk zal zijn door de studiefinanciering af te schaffen? Niemand zal blij zijn met het vooruitzicht om na de studie een enorme lening terug te moeten betalen. Als studeren minder aantrekkelijk wordt, zullen er minder academici beschikbaar zijn. Dat lijkt me niet direct een oplossing voor het nijpende lerarentekort.

    • Moniek van de Ruit Utrecht