Sentimentele babbelpraat voor een betere planeet

The 11th Hour. Regie: Nadia Conners en Leila Conners Petersen. Met: Leonardo diCaprio. In: 14 bioscopen. ** 11th hour (2007) scene uit film Foto: Warner bros. Warner bros.

The 11th Hour. Regie: Nadia Conners en Leila Conners Petersen. Met: Leonardo diCaprio. In: 14 bioscopen. **

The 11th Hour is een milieufilm waaraan Hollywoodster Leonardo DiCaprio als presentator en producent zijn naam heeft verbonden. Anders dan Al Gore in An Inconvenient Truth, concentreert hij zich niet op het broeikaseffect, maar op álles wat er met de aarde dreigt mis te gaan. The 11th Hour bestaat vooral uit pratende hoofden van een lange stoet wetenschappers, milieuactivisten, een oud-directeur van de CIA en iconen als Michael Gorbatsjov en Stephen Hawking. De montage is snel en flitsend, de citaten zijn vaak boeiend, maar als film stelt het niet vreselijk veel voor.

Angst inboezemen is de meest gebruikte tactiek om het milieu op de politieke agenda te krijgen. The 11th Hour (‘Vijf voor twaalf’) bedient zich daar ook van. De film legt een direct verband tussen de orkaan Katrina, de verwoesting van New Orleans en het broeikaseffect. Het schrikbeeld: dat de aarde net zo onbewoonbaar wordt als Venus, waar het broeikaseffect zorgt voor een temperatuur van zo’n 480 graden. Ook is er sprake van een omslagpunt waarop de mens de controle over het milieu volledig kan verliezen. Minstens zo effectief is het aanspreken van het eigenbelang van de kijker. De film onderstreept dat het een denkfout is de mens te zien als een wezen dat tegenover de natuur staat. De mensheid is onderdeel van de natuur. Waar natuur verdwijnt, verdwijnt ook de mens.

Indringend zijn de beelden van de aarde vanuit de ruimte, waarop het licht dat door mensen wordt gemaakt te zien is. Eigenlijk kun je al dat licht beschouwen als een soort huidziekte op de aardkorst, meldt een sombere voice-over. The 11th Hour balanceert soms op de rand van dat misantropische sentiment, maar houdt het vooral bij een blijde boodschap: kom in actie, want het is nog net niet te laat. Als we maar smarter en slower gaan leven.