Populier met een konijnen-gen kan gif bestrijden

Rotterdam. Populieren met een extra gen kunnen worden ingezet bij het opruimen van bodemvervuiling met allerlei organische stoffen. De bomen kunnen zelfs koolwaterstoffen uit de lucht opnemen en afbreken. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in Proceedings of the National Academy of Sciences. De transgene bomen zijn voorzien van een konijnen-gen dat de code bevat van het enzym P450 2E1. Dit enzym, dat bij zoogdieren vooral in de lever actief is, is een `alleskunner`. Het breekt ingewikkelde moleculen af tot kleine brokstukjes door verschillende chemische reacties. Het staat om die reden bekend als een universeel ontgiftingsenzym. Populieren kunnen van zichzelf al een klein beetje organische verbindingen afbreken, maar planten die zijn voorzien van het konijnen-gen blijken dat tot honderd keer zo efficiënt te doen. Om te kunnen functioneren heeft P450 hulpenzymen nodig. Kennelijk zijn die in de boom voldoende aanwezig en sluiten ze naadloos aan op het dierlijke enzym. De transgene populieren kunnen bodemvervuiling met trichloorethyleen (tri), chloroform en tetrachloormethaan (tetra) probleemloos opruimen. Ook halen stekken van de bomen heel efficiënt tri en benzeen uit de omgevingslucht.