Plan van aanpak illegale visserij valt goed in Nederland

Rotterdam, 18 OKT. - Alle belanghebbenden in de Nederlandse visserijsector hebben positief gereageerd op de door eurocommissaris Joe Borg (Visserij) gisteren gepresenteerde plannen om illegale visserij aan te pakken. Borg wil met hoge boetes en zwarte lijsten schepen en landen straffen die zich niet aan Europese regels houden. Het Productschap Vis steunt de aanpak, omdat het een gelijk speelveld voor alle vissers creëert. ”Het wordt moeilijker illegaal vis op de Europese markt te brengen en zo een voorsprong op de concurrentie te behalen”, stelt een woordvoerder. Het ministerie van Landbouw is ”groot voorstander van een krachtige Europese aanpak”. Wel moet het ministerie nog bepalen of het wenselijk is dat de Europese Commissie de hoogte van de boete vaststelt en zich mengt in het Nederlandse strafrecht. Greenpeace vindt het voorstel broodnodig en een goede basis voor strengere regelgeving. Maar Greenpeace is bang dat Europese vissers hun vangst op zee overladen op transportschepen die dan buiten de EU lossen. Campagneleider oceanen Farah Obaidullah: ”Europese bedrijven en schepen mogen niet door de azen van de wet vallen. Om illegale visserij echt goed aan te pakken heb je niet alleen Europese, maar ook mondiale afspraken nodig”.