Ook Britten claimen bodem Antarctica

Londen. Groot-Brittannië maakt zich op territoriale aanspraken te maken op een groot deel van de zeebodem rond Antarctica. De Britse regering zal naar verwachting spoedig een formeel document hiertoe indienen bij de Verenigde Naties, zo meldden de Britse media gisteren. De Britse claims dreigen tot een conflict te leiden met Argentinië en Chili, die ook aanspraak maken op het `Britse` segment van Antarctica. Het gaat om een gebied van een miljoen vierkante kilometer. De Britten willen deze zone veiligstellen om daar in de toekomst bodemschatten te winnen, hoewel dat met de huidige technieken moeilijk is. De Britten hebben al in 1908 een deel van Antarctica voor zich opgeëist, nadat ze een aantal vroege expedities maakten naar het zuidpoolgebied. Ook rond de Noordpool is onlangs een wedloop met territoriale claims ontstaan tussen onder andere Rusland en Canada.