Om naar uit te kijken

Nabaztags in De Balie, Amsterdam Naar de Nabaztags gaan Een opera voor 100 draadloze konijnen met roterende flaporen, gecomponeerd door twee Franse kunstenaars is zaterdag 20 oktober in De Balie te zien. Nabaz’mob is een muzikaal en choreografisch spektakel op het snijvlak van objecttheater, mediakunst en nieuwe muziek

TONEEL

Ajax De Theatercompagnie en Toneelgroep Amsterdam brengen samen de Griekse tragedie Ajax van Sofokles, geregisseerd door Theu Boermans. Hans Kesting speelt de Griekse held die uit gekrenkte trots zijn strijdmakkers wil vermoorden, maar in een vlaag van waanzin een kudde schapen slacht. Ook met Halina Reijn en René van Zinnicq Bergmann.

Première 21 Okt Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 1 dec. Inl 020-5205320 of www.theatercompagnie.nl.

DESIGN

Dutch Design Week Eindhoven is het centrale punt van de Dutch Design Week. Meer dan 130 deelnemers laten op veertig locaties hun werk zien. Vrijwel alle disciplines komen aan bod; product- en grafisch ontwerp, ruimtelijke vormgeving maar ook designmanagement, textiel en mode.

20-28 Okt. Festivalhart; Clausplein 10, Eindhoven. Inl www.dutchdesignweek.nl.

MUZIEK

Mondriaan Kwartet Het Mondriaan Kwartet viert het 25- jarig jubileum met een concert met hoogtepunten uit de 20ste eeuw: het Strijkkwartet nr 1 van Mossolov, het Strijkkwartet nr 4 van Bartók en het Strijkkwartet nr 8 van Sjostakovitsj.

19 okt 20u30 Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam res 020-788200

DANCE

Amsterdam Dance EventOverdag een congres voor dance-professionals, ’s avonds en ’s nachts dansen op relevante muziek. Bijvoorbeeld: 18 okt Dave Clarke, Vitalic (Melkweg), Miss Kittin & The Hacker (Paradiso), Makcim Mobilee (Flexbar), 19 okt Groove Armada (HMH), Machinefabriek (Bimhuis), 20 okt Junkie XL, Audio Bullys, Mr, Oizo (Melkweg), Mattafix, Sgt Pokes (Paradiso), Radioclit (Flexbar), Hed Kandi (Hotel Arena), Girlslovedj’s (Odeon).

18-20 Okt Amsterdam. Inl www.amsterdamdanceevent.nl

JAZZ

Marcus MillerBassist Marcus Miller vestigde zijn naam in de band van trompettist Miles Davis. Nu wordt zijn muziek - een mengeling van funk, jazzrock en r&b - vaak een beetje voor lief genomen. Zijn vloeiende basspel is weliswaar luchtig, maar wanneer hij de publiekpleasers even vergeet, overtuigt hij met sterk getimede, stuwende baspatronen.

18 okt Oosterpoort Groningen, 19 okt De Boerderij Zoetermeer Inl www.marcusmiller.com

POËZIE

Poetry International Kinderfestival De mooiste kindergedichten over eten en drinken worden voordragen op het Poetry International Kinderfestival in Bonheur. Er wordt gedanst, gekookt en gezongen en daarna zijn er voorstellingen in theatertjes.

18-21 Okt Bonheur, Eendrachtsstraat 82, Rotterdam. Inl www.poetrykinderfestival.nl .