Nobelprijswinnaar Günter Grass kwam in opspraak na zijn SS-verleden

Nobelprijswinnaar Günter Grass kwam in opspraak na zijn SS-verleden MICHEL KERRES Dat Grass als 17-jarige kortstondig gediend had in de Waffen-SS stond in de autobiografie die in Nederland is verschenen als De rokken van de ui. „Het was in augustus toen het media-onweer over me heen kwam. Het was verschrikkelijk. Godzijdank had ik de kracht om te tekenen en te schrijven. Zo ontstonden gedichten in mijn nieuwe bundel Dummer August die op de eerste plaats mijn antwoord zijn op de gebeurtenissen, maar die ook de toestand weerspiegelen waarin ik me bevond. Dummer August is een clown.” Vond u het ook ‘dumm’ dat u alsnog over de SS-tijd vertelde? „Nee. Ik heb niet alleen over mijn tijd bij de Waffen-SS geschreven. Mij hield voortdurend bezig wat ik als jongen verzuimd had: vragen stellen. Toen een oom werd neergeschoten omdat hij bij de Poolse posterijen werkzaam was. Toen een leraar van school verdween. Deze verzuimde vragen hebben me veel meer belast dan die paar maanden bij de Waffen-SS.

Dat Grass als 17-jarige kortstondig gediend had in de Waffen-SS stond in de autobiografie die in Nederland is verschenen als De rokken van de ui.

„Het was in augustus toen het media-onweer over me heen kwam. Het was verschrikkelijk. Godzijdank had ik de kracht om te tekenen en te schrijven. Zo ontstonden gedichten in mijn nieuwe bundel Dummer August die op de eerste plaats mijn antwoord zijn op de gebeurtenissen, maar die ook de toestand weerspiegelen waarin ik me bevond. Dummer August is een clown.”

Vond u het ook ‘dumm’ dat u alsnog over de SS-tijd vertelde?

„Nee. Ik heb niet alleen over mijn tijd bij de Waffen-SS geschreven. Mij hield voortdurend bezig wat ik als jongen verzuimd had: vragen stellen. Toen een oom werd neergeschoten omdat hij bij de Poolse posterijen werkzaam was. Toen een leraar van school verdween. Deze verzuimde vragen hebben me veel meer belast dan die paar maanden bij de Waffen-SS.