NMa redt online makelaar

Makelaarsvereniging NVM schrapt een nieuwe regel die het werk belemmert van makelaars die via internet tegen lage tarieven woningen verkopen. De beslissing komt na ingrijpen van toezichthouder NMa. Dit heeft de NMa vandaag bekendgemaakt.

De NVM zette internetmakelaars zoals Makelaarsland.nl in juni de voet dwars. Toen werd besloten dat elke NVM-makelaar een te verkopen woning zelf moet bezichtigen en ook persoonlijk aanwezig moet zijn bij het tekenen van de koopovereenkomst. Makelaarsland, dat hiervoor lokale NVM-makelaars inschakelt, noemt de regel een poging „een concurrent te elimineren”. De woningen van internetmakelaars staan in het hele land te koop, waardoor zij niet anders dan tegen hoge kosten persoonlijk de verkoop kunnen afhandelen.

De regel was volgens de NVM in het belang van de „kwaliteit van de dienstverlening”, maar volgens de NMa „schadelijk voor de concurrentie” en „in het nadeel van de consument”. Volgens de NMa krijgt de consument dankzij de opkomst van internetmakelaars de keuze om meer zelf te doen. De consument kan zelf een omschrijving maken van het huis en bezichtigingen organiseren – alleen voor de waardebepaling, onderhandelingen en de koopovereenkomst wordt een (lokale) makelaar ingeschakeld. Dat brengt de makelaarskosten fors omlaag. Zo rekent Makelaarsland een vaste courtage van 795 euro. Een gewone makelaar rekent vaak 1,8 procent van de verkoopprijs. Voor de gemiddelde woning betekent dat 4.500 euro courtage.

Invoering van de regel is nu geschrapt. Makelaarsland voelt dit als „erkenning”. De NVM zegt in een reactie „door te gaan met het zoeken naar verbeteringen voor de consument”.