NAM doet gasvelden in zee in de verkoop

Assen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat een aantal van haar gasvelden in zee verkopen. Dat maakte de gas- en olieproducent gisteren bekend. Het gaat om de winningvergunningen en bijbehorende installaties van vijf gasvelden in het Nederlandse gedeelte van de Noordzee voor de kust van Den Helder. Daarnaast wordt ook een gas- en olieveld op de markt gebracht waarin de NAM deelneemt. De te verkopen velden, goed voor 3 procent van de jaarlijkse productie van de NAM, zijn via de zogenoemde Nogat-pijplijn met elkaar verbonden. Het geproduceerde aardgas wordt via deze leiding naar een door de NAM beheerde gasbehandelingsinstallatie in Den Helder getransporteerd. De NAM is tevens van plan haar aandeel in deze pijplijn te verkopen. De voorgenomen verkoop komt voort uit de nieuwe langetermijnstrategie van de NAM, die directeur Roelf Venhuizen gisteren op het hoofdkantoor in Assen aan het personeel bekendmaakte. De verkoop van de gasvelden leidt volgens de NAM niet tot ontslagen. De banen van de vijftig werknemers die bij de velden werken zijn gegarandeerd.