Na 12 jaar terug in Srebrenica

Na 12 jaar terug in Srebrenica Srebrenica. De voormalige Nederlandse vredessoldaat Henry van der Belt bezoekt zijn oude legerbasis vlakbij Srebrenica. Twaalf jaar geleden, in juli 1995, werden daar 8.000 moslimmannen en -jongens vermoord. Gisteren was een groep van twaalf voormalige Nederlandse VN-blauwhelmen terug in Srebrenica om de weduwes en moeders van de vermoorde mannen te ontmoeten. De Nederlanders konden toen niet voorkomen dat de Bosnische Serviërs de moslimenclave innamen en de 8.000 mannen voor hun ogen wegvoerden. Het werd gisteren een ontmoeting met vragen, beschuldigingen en tranen, toen de weduwen de soldaten confronteerden met het verleden. „Voel je je schuldig over wat er is gebeurd”, vroeg weduwe Hajra Catic. „Nu voel ik dezelfde hulpeloosheid als toen”, zei toenmalig militair Monique Bergman. „Ik verwachtte woede en vragen. Ik wilde ze een kans geven die te stellen’’, zei ze huilend. Foto AP Former Dutch peacekeeper Henry Van Der Belt reacts as he visits his old army base near Srebrenica October 16, 2007. A group of former Dutch peacekeepers whose mission was to protect civilians in once U.N. safe haven of Srebrenica visited for the first time the site where Serb forces killed up to 8,000 Muslim men and boys in 1995. REUTERS/Damir Sagolj (BOSNIA AND HERZEGOVINA) REUTERS