Let op, de artiest is groter dan hij zich voordoet

cd pop Lucky Fonz III: Life Is Short PIAS ***

cd pop

Lucky Fonz III: Life Is Short PIAS ***

Otto Wichers alias Luck Fonz III doet zich graag kleiner voor dan hij is. Bij de presentatie van zijn tweede album Life Is Short in Paradiso behandelde hij zijn liedjes alsof het kwetsbare vlinders waren, te delicaat om aan te raken. Sinds zijn eigen beheer-debuut uit 2005 ontwikkelde hij zich van een ijverig student van de folkhistorie tot een oorspronkelijk singer/songwriter, die zijn chronische Bob Dylan-epigonisme nu bijna helemaal heeft afgeschud. Zijn liedjes klinken als naïeve miniaturen van een romantische ziel, die met veel gevoel kan zingen over meisjes, dagdromen en smeltende sneeuwvlokken. Het in diverse huiskamers opgenomen album is smaakvol met hier en daar een ingetogen koperblazer of een zachtjes meanderend harmonium. Draw me a river en het Leonard Cohen-achtige In search of the miraculous behoren tot de mooiste liedjes die ooit door een winnaar van de Grote Prijs van Nederland (categorie: singer/songwriter) gemaakt werden. Op andere momenten doet de introverte sfeer een beetje gekunsteld aan, alsof er een groot artiest in Lucky Fonz III huist die er nog niet helemaal uit wil komen. Het leven is te kort om altijd maar zo zoet, zo somber, zo breekbaar te zijn.