Landenprijs voor Hongaars Paviljoen

Het Hongaarse paviljoen is gisteren uitgeroepen tot de beste landenpresentatie op de Biënnale van Venetië. De Hongaarse kunstenaar Andreas Fogarasi ontving een Gouden Leeuw.

Fogarasi ontving de prijs voor de beste nationale bijdrage voor zijn project Culture and Leisure, over de architectuur van culturele gebouwen in Boedapest. De Hongaar had voor zijn tentoonstelling verschillende houten dozen in het Hongaarse paviljoen gehangen. In deze ‘black boxes’ draaiden verschillende korte documentaires over typische, vervallen Oostblokgebouwen. De jury prees de „intelligente en poëtische relaties tussen inhoud, visuele beeldtaal en presentatie” in zijn werk.

Het was voor het eerst dat de Gouden Leeuwen niet bij de opening van de Biënnale werden uitgereikt, maar een maand voor de afloop van de tentoonstelling. Alleen de oeuvreprijs van de Biënnale, de ‘Golden Lion for Lifetime Achievement’, werd al op 10 juni bekendgemaakt. Deze werd gewonnen door de Malinese fotograaf Malick Sidibé.

Tijdens de prijsuitreiking gisteren waren in totaal vier Gouden Leeuwen en twee bijzondere vermeldingen te verdelen. De Amerikaan Benjamin Buchloh ontving de Gouden Leeuw voor de kunstkritiek voor zijn bijdrage aan de hedendaagse kunst. De Argentijn Leon Ferrari kreeg de Gouden Leeuw voor de beste kunstenaar. De 87-jarige kunstenaar exposeerde onder meer een bijna levensgroot beeld van Jezus op een straaljager, dat de blikvanger was van de tentoonstelling in de Arsenale. De Gouden Leeuw voor de beste kunstenaar jonger dan veertig jaar ging naar de Jordanese Emily Jacir. Haar kunstwerk, te zien in het centrale paviljoen van de Giardini, stelt de oorlog in Palestina ter discussie. Jacir maakte aan de hand van archiefbeelden en gesprekken met nabestaanden een reconstructie van het leven van Wael Zuaiter, schrijver en lid van Al Fatah.

Bijzondere vermeldingen waren er voor de Bulgaarse kunstenaar Nedko Solakov en het Litouwse paviljoen, waar de kunstenaars Nomeda en Gediminas Urbonas exposeerden. De Biennale van Venetië duurt nog tot 21 november.