Koers PetroChina blijft stijgen dankzij olieprijs

PetroChina is een van de grote stijgers op de beurs van Hongkong. Het Chinese energiebedrijf is intussen meer waard dan General Electric.

PetroChina boekte deze week op de beurs van Hongkong de grootste koersstijging in vijf maanden na het bericht dat de olieprijs boven de 87 dollar per vat is gestegen. Dankzij de koersstijging van ruim 22 procent in de afgelopen week steeg de beurswaarde van het Chinese staatsbedrijf naar ruim 3.360 miljard Hongkong-dollar (305 miljard euro). Daarmee passeert China’s grootste energieconcern General Electric (beurswaarde 294 miljard euro) als op één na grootste beursfonds ter wereld. Het concern met de hoogste beurswaarde blijft oliemaatschappij ExxonMobil, in Nederland bekend van de Esso-benzinestations.

De koersstijging van PetroChina past in het patroon van stijgende beurskoersen in China. PetroChina is de leidende olieleverancier in ’s werelds snelst groeiende economie. Het aandeel PetroChina is sinds het in 2000 beursgenoteerd werd veertien keer zo veel waard geworden.

Een van de beleggers die daarvan heeft geprofiteerd is de Amerikaanse miljardair Warren Buffett, die nog steeds een belang in PetroChina bezit. Buffett heeft zijn belang in PetroChina afgebouwd van 11 procent in mei tot 3 procent nu, zo blijkt uit informatie die zijn beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway bij de Amerikaanse beurstoezichthouder heeft gedeponeerd. Eind vorig jaar had de Buffett nog 13 procent van PetroChina in handen, waarmee hij de grootste private aandeelhouder van het bedrijf was.

„Chinese oliemaatschappijen verdienen een hogere waardering op de beurs dan oliebedrijven uit andere landen wegens hun sterk groeiende binnenlandse markt en de verwachte toestroom van kapitaal van Chinese beleggers”, zegt Wang Jing, olieanalist van Orient Securities in Shanghai. Verder kan PetroChina meer waard worden dankzij de ontdekking van nieuwe oliereserves.

De olieproductie van PetroChina steeg in het derde kwartaal met 5,6 procent tot 275,4 miljoen vaten (circa 3 miljoen per dag). Daarmee komt de productie boven die van concurrenten Shell en Chevron uit. Dit jaar verwacht PetroChina meer olie te produceren dan Exxon en Shell, dankzij de uitbreiding van een aantal raffinaderijen.

Aandelen PetroChina worden waarschijnlijk vanaf volgende maand ook op de beurs van Shanghai verhandeld. Daarmee wordt het voor Chinese beleggers eenvoudiger om in het aandeel te handelen. De Chinese beursautoriteit heeft het concern toestemming gegeven in Shanghai voor 3,5 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven. Met de opbrengst wil PetroChina raffinaderijen uitbreiden en investeren in olievelden.

Behalve PetroChina zagen ook de andere Chinese oliemaatschappijen China Petroleum en CNOOC hun koersen in Hongkong stijgen – niet alleen door de gunstige groeivooruitzichten voor de Chinese olie-industrie, maar vooral ook door het vooruitzicht dat Chinese beleggers in de toekomst makkelijker op de beurs van Hongkong kunnen handelen. Zakenbank JP Morgan Chase voorspelt dat Chinese huishoudens, zodra dat kan, volgend jaar 42 miljard euro van hun 1.628 miljard euro aan spaartegoeden in Hongkong zullen beleggen.

Het plan om de beurs daar open te stellen voor Chinese beleggers heeft wel vertraging opgelopen, omdat China bang is voor een uitstroom van kapitaal van de beurzen van Shanghai en Shenzhen. De beurs van Hongkong is dit jaar tot nu toe 44 procent in waarde gestegen en het grootste deel van die stijging vond plaats na de aankondiging dat Chinezen er in de toekomst mogen handelen. (Bloomberg)

    • Winnie Zhu
    • Ying Lou