Jami wil zetel niet opgeven

Ehsan Jami, oprichter van een comité voor ex-moslims, blijft als eenmansfractie deel uitmaken van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Dat heeft Jami (22) gisteren besloten. Hij heeft het per e-mail meegedeeld aan fractievoorzitter Harry Oldersma. De PvdA in Leidschendam-Voorburg maakte afgelopen weekeinde bekend dat Jami, die sinds het voorjaar aandacht trekt met harde uitspraken over de islam, zijn zetel zou moeten opgeven.

Jami zegt voorlopig lid te blijven van de PvdA, omdat hij „tientallen” e-mails krijgt van lokale bestuurders die hem steunen. Hij is wel in gesprek met andere politieke partijen, en overweegt zich aan te sluiten bij een van die partijen. Jami wil nog niet zeggen met wie hij gesprekken voert. „Het gaat erom dat ik me er thuis kan voelen en op kan komen voor mijn idealen: vrouwenrechten, de mogelijkheid van afvalligheid, integratie.”

Jami is ervan overtuigd dat de raadsfractie en de landelijke partijtop samen hebben afgesproken dat hij „eruit gewerkt” zou worden. Volgens een woordvoeder van het partijbureau kan Jami geen PvdA-lid blijven als hij een eigen fractie begint.

Het PvdA-bestuur zal nagaan of de wijze waarop de raadsfractie Jami heeft gesommeerd zijn zetel op te geven overeenkomt met de „zorgvuldigheidseisen” die daarvoor gelden.