Inval Irak mag van Turks parlement

Het Turkse parlement heeft gisteren met overgrote meerderheid het leger gemachtigd Noord-Irak binnen te trekken om rebellen van de separatistische (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan te pakken die daar kampen hebben. Een militaire operatie zal echter naar verwachting niet meteen volgen.

De Verenigde Staten, die geen nieuw front in Irak willen, oefenen zware druk op Turkije uit zelfbeheersing te betrachten en de diplomatie meer tijd te geven. Enkele uren voor de stemming meldde de Iraakse premier Maliki zijn Turkse ambtgenoot Erdogan telefonisch dat hij vastbesloten is een eind te maken aan de „terroristische activiteit” van de PKK in Noord-Irak. Er schuilen naar schatting 3.000 PKK-rebellen in het Koerdische Noord-Irak.

Het Turkse parlement stemde met 507 tegen 19 stemmen voor een resolutie die voor een periode van een jaar militaire operaties over de grens mogelijk maakt. Alleen een kleine pro-Koerdische partij, de DTP, en één parlementslid van de oppositionele Republikeinse Volkspartij stemden tegen. De DTP betoogde dat militaire actie de economische problemen van de Koerdische bevolking in het zuidoosten van het land zal verergeren.

Vanuit de bevolking en het leger kwam zware pressie op de regering een militaire operatie tegen de PKK in Noord-Irak te ondernemen na de dood van 13 militairen in een PKK-hinderlaag in de grensprovincie Sirnak, tien dagen geleden. Turkije klaagt al lange tijd over de PKK-aanvallen vanuit Irak, maar tot dusverre hebben zowel de VS als de Iraakse autoriteiten de Turks-Koerdische rebellen ongemoeid gelaten.

Ook de Iraakse president Talabani, zelf een Koerd, veroordeelde de handelwijze van de PKK. „Wij beschouwen de activiteit van de PKK als in strijd met de belangen van het Koerdische volk en de belangen van Turkije”, zei Talabani tijdens een bezoek aan Parijs. „Wij hebben de PKK gevraagd op te houden met vechten en haar militaire activiteit te beëindigen.” De PKK zelf heeft niets van zich laten horen. (Reuters, AP)