Internet Weblog van de dag

Logo weblog Moskou

Opera. Correspondent Michel Krielaars bezocht Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth van Mtsensk, opgevoerd door de Letse Nationale Opera, in een bijgebouw van het Bolsjojtheater. Hij blogt op weblog Moskou: „Aangezien mijn vrouw en ik liefhebbers van het genre zijn ging ik aan het eind van de middag op de gok naar de kassa om te proberen of ik twee kaartjes kon kopen. In Nederland was zoiets me nog nooit gelukt, maar op het Theaterplein in Moskou bleek het anders te zijn: er waren nog kaarten in overvloed. Eerste rang werd het, parterre, voor 300 roebel per kaartje. Dat was nu eens een meevaller, voor iets meer dan 8 euro naar de opera, in een van de beroemdste theaters ter wereld. Het is een van de betere erfstukken uit de vitrinekast van het communisme. De zaal van het nieuwe podium, zoals het bijgebouw wordt genoemd, deed in alles denken aan de glitter uit de dagen van de tsaar. De groene pluchen stoelen werden bezet door een gemengd publiek van gewone Russen en enkele buitenlanders. Jong en oud was aanwezig. De klassieke muziekcultuur in Rusland was nog altijd onovertroffen. De regie van de voorstelling was ouderwets en deed je beseffen hoe bijzonder Pierre Audi bij de Nederlandse Opera toch is. Maar er werd schitterend gezongen.’’

Meer verhalen uit Moskou:op nrc.nl/moskou