Immigrant goud waard voor Britse economie

De honderdduizenden immigranten die de afgelopen jaren naar Groot-Brittannië kwamen, hebben een positief effect gehad op de Britse economie. Ze dragen als geheel zo’n zes miljard pond per jaar extra bij aan de groei van de Britse economie. Dit blijkt uit een rapport van de regering dat dinsdag is gepubliceerd.

Volgens het rapport zijn de migranten vaak beter geschoold dan hun Britse collega’s, zijn ze bereid harder te werken en minder vaak afwezig door ziekte. Ook blijkt dat migranten gemiddeld 86 euro per week meer verdienen dan hun Britse collega’s in soortgelijke banen. Het is voor het eerst dat de Britse regering de economische balans opmaakt over de gevolgen van de komst van de migranten, die vooral uit Oost-Europa afkomstig zijn.

Groot-Brittannië was, afgezien van Zweden en Ierland, het enige land in de Europese Unie dat in 2004 zijn deuren vrijwel geheel open stelde voor werknemers uit nieuwe lidstaten. Vooral honderdduizenden Polen maakten daarvan gebruik. Het aantal arbeidsmigranten is gegroeid tot vier miljoen op een totale beroepsbevolking van 37 miljoen.

Recente cijfers over de economische bijdrage van migranten in Nederland zijn er niet. Van de ruim honderdduizend immigranten die vorig jaar naar Nederland kwamen, is binnenkort één op de drie aan het werk. Dat is althans de ervaring met de groep immigranten uit 2003, het meest recente jaar waarover cijfers beschikbaar zijn. Ook bleek deze week uit een andere Europese studie dat migranten in Nederland van alle 28 onderzochte Europese landen de minste rechten hebben op de arbeidsmarkt. Migranten moeten hier vaker voldoen aan extra voorwaarden als ze een bedrijf willen beginnen.