Het beste van Boeken, voor de feestdagen

Er waren krantenstukken, internetdiscussies, en zelfs zelfs ‘read-ins’, massale protestacties; bekende schrijvers roerden zich, grote essayisten kookten van woede. Het afgelopen voorjaar speelde zich in de Verenigde Staten een verhit debat af over de functie en toekomst van de weinige boekenbijlages die het land nog heeft. Door dalende advertentie-inkomsten, hoofdredactionele desinteresse en de opkomst van amateurkritiek op het internet zijn de fictie- en non-fictiesupplementen in Amerika onder zware druk komen te staan. Eerbiedwaardige bijlages worden opgeheven en de wekelijkse recensies komen steeds vaker van landelijke persbureaus. Een veeg teken, schreef de criticus Michael Dirda in het tijdschrift Critical Mass; want de boekenbijlages zijn in zekere zin ‘de kanarie in de kolenmijn: de gezondheid van een krant kan eraan worden afgemeten.’In de hele VS zijn nu nog maar vijf zelfstandige boekenbijlages over. In het veel kleinere Nederland zijn dat er maar een paar minder, en hoe de krantenwereld ook verzakelijkt, de bijlage Boeken van NRC Handelsblad is still going strong. Al elf jaar.Iedere vrijdag worden de nieuw uitgekomen boeken op het gebied van fictie en non-fictie tegen het licht gehouden, door middel van recensies, essays, columns, interviews, rubrieken en reportages. De bijlage, die vanaf 16 november op 16 tabloid-pagina’s verschijnt, is bovendien een forum voor lezers, die kunnen reageren op www.nrc.nl/boeken en met elkaar kunnen discussiëren over geruchtmakende boeken en vergeten klassieken op de site van de NRC Leesclub. Om ook de niet-abonnee van NRC Handelsblad te laten kennismaken met de boekenbijlage, werkt Boeken samen met het jaarlijkse Lezersfeest van de Centrale Bibliotheek in Rotterdam (zaterdag 3 november 2007), en maakt de redactie een jaarlijkse tabloid-uitgave met hoogtepunten uit de tijdloze artikelen van de afgelopen maanden. Met bijdragen van onder meer Jan Blokker, Elsbeth Etty, Ger Groot en Bas Heijne; een interview met Elie Wiesel; essays over ‘slow reading’, Harry Mulisch en Baruch Spinoza; en besprekingen van de opvallendste fictie en non-fictie van dit moment.Wordt vervolgd! Iedere vrijdag in het vanaf half november vernieuwde NRC Handelsblad Boeken.

PIETER STEINZ