Heremietkreeft wil af van slecht huisje

Rotterdam, 18 okt. Heremietkreeften met een kwalitatief slechte schelp zijn eerder geneigd hun schelp aan een belagende soortgenoot over te geven, in de hoop dat zij de schelp van de ander kunnen bemachtigen. Vaak tevergeefs overigens, de belager inspecteert de veroverde schelp voor hij er intrekt. Biologen van de Queen`s University in Belfast waren getuige van dit spel bij heremietkreeften (Pagurus bernhardus) toen zij een kreeft met een slechte schelp in één aquarium zetten met een heremiet met een goede schelp. Zij beschrijven de strijd in een online gepubliceerd artikel in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. In de slechte schelp was zand gelijmd, zo diep dat alleen de eigenaar kon weten dat dit geen goede woning was. De bewoner van de slechte schelp vertoonde minder imponerend gedrag en liet zich sneller verjagen dan gebruikelijk. Heremieten hebben een week achterlijf en gebruiken lege huisjes van slakken om zich te beschermen tegen roofvijanden.