Harde kritiek op literaire critici

De literaire kritiek heeft te veel oog voor grote namen, en negeert minder bekende, maar talentvolle schrijvers. Dat verwijt richtte de voorzitter van de prestigieuze Man Booker Prize, Sir Howard Davies, gisteren aan de Engelse critici. Recensenten, zo stelde juryvoorzitter Sir Davies in The Times, prijzen ‘elke inspanning’ van schrijvers met gerenommeerde namen als J.M. Coetzee, Ben Okri en Jeanette Winterson. „Er lijken sommige romans te zijn, waarbij mensen hun kritische vermogens thuislaten”, aldus Davies. „Ze besluiten ‘die en die is een grote romanschrijver’ of een ‘veelbelovende romanschrijver’ en behandelen hem verder met de grootste eerbied.” Intussen hebben ze onvoldoende oog voor onbekende talentvolle schrijvers. Daartoe rekent hij overigens ook Enright, de onbekende Ierse auteur die de bekende schrijver McEwan achter zich liet en deze week de literaire prijs voor haar boek The Gathering in ontvangst nam. (NRC)