Guus Hiddink stunt met Russen tegen Engeland

Rusland heeft Engeland in de kwalificatie voor het EK voetbal gisteren een zware klap toegediend. Dankzij een ‘gouden wissel’ van de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink wonnen gisteravond de Russen in het Loezniki-stadion van Moskou het cruciale duel met 2-1.

Rusland moet in de resterende twee groepsduels op bezoek bij achtereenvolgens Israël en Andorra. Bij dubbele winst is het land zeker geplaatst voor de eindronde van het EK in de zomer van 2008. In dat geval heeft Engeland in zijn slotduel, tegen de ongeslagen lijstaanvoerder Kroatië, waarschijnlijk niet genoeg aan een zege. De beste nummers twee plaatsen zich voor het EK.

Hiddink had bij een 1-0 achterstand weer eens een gelukkige hand van wisselen. Hij liet na bijna een uur Roman Pavlioetsjenko invallen die prompt twee keer scoorde. Tot dat moment leunden de Engelsen in Moskou met goed defensief werk op een kleine voorsprong, verkregen door een prachtige treffer van Wayne Rooney voor de rust.

Ongewild leidde Rooney voor bijna 90.000 toeschouwers ook de gelijkmaker in. Hij trok aan het shirt van Konstantin Zirianov en de Spaanse scheidsrechter Luis Medina Cantalejo gaf een strafschop. Van elf meter tekende Pavlioetsjenko voor zijn eerste treffer. Kort daarna schoot de aanvaller van Spartak Moskou opnieuw raak, nadat doelman Paul Robinson de bal na een schot van Zirianov niet onder controle had gekregen. De beslissende acties speelden zich halverwege de tweede helft binnen vijf minuten af.

Hiddink zei na afloop dat hij de sensationele ommekeer enigszins had zien aankomen. „Ik had de indruk dat de Engelsen halverwege de wedstrijd te zeker van hun zaak waren. Door onze gelijkmaker sloeg ineens de twijfel toe. Zo konden wij het duel nog in ons voordeel beslissen.”

Toch wil Hiddink, eerder succesvol als bondscoach bij Nederland, Zuid-Korea en Australië, zich nog niet rijk rekenen. „Ik ben trots op wat mijn jongens tot nu toe hebben gepresteerd. Maar er moeten gewoon nog twee duels worden gewonnen.”

Steve McClaren, de bondscoach van Engeland, was boos op de scheidsrechter. „Het is een regelrechte schande dat hij die strafschop gaf. De overtreding van Rooney werd zonder twijfel buiten het strafschopgebied gemaakt. Daardoor hebben we een duel verloren dat we eigenlijk hadden moeten winnen.” (ANP)