Groove blijft uit bij band die niet aan liedjes doet

cd electro Sunburned Hand Of The Man: Fire Escape Smalltown Supersound ****

cd electro

Sunburned Hand Of The Man: Fire Escape Smalltown Supersound ****

Het is me een maf stelletje, dat Sunburned Hand Of The Man. Dat ze voortkomen uit een groep die Shit Spangled Banner heet, is nog het minst opmerkelijke aan dit constant van bezetting wisselende collectief. Ze verkeren in interessante kringen: die rond het Ecstatic Peace-label van Sonic Youths Thurston Moore bijvoorbeeld, en die van de freefolk. Aan liedjes doet de band niet: hun talloze cd’s, vaak in gelimiteerde oplagen, bevatten langdurige excursies in een amper ontgonnen terrein, vaagjes afgebakend door psychedelica, improvisatie, drones en krautrock. Fire Escape kent meer focus en dat komt door de Britse elektronicamuzikant Kieran Hebden (ook bekend als Four Tet) die de band de studio in lokte. Hij leidde de sessies in goede banen en ging vervolgens al remixend en monterend met zo’n vier uur aan ruw materiaal aan de slag. Percussie in allerlei soorten en maten ligt ten grondslag aan de muziek, zich groeperend in onderaardse grooves als de soundtrack van een geheimzinnig ritueel. Maar ook als die groove uitblijft, zoals in het vijftien minuten durende The Wind Has Ears of het nadrukkelijk trommelloze, door naïeve piano en kwinkelerende fluitjes gedomineerde What Colour Is The Sky In The World You Live In? is een bijzondere ervaring uw deel. Vaag maar fijn.

Optredens Sunburned Hand Of The Man: vrijdag, Vera Groningen, 26/10, Bazar Den Haag.

    • Jacob Haagsma