Groot-Brittannie

The Painting of Modern Life Eerst was er schilderkunst, toen fotografie. Schilders gebruikte later foto’s als hulpmiddel. De Hayward Gallery heeft werken van verschillende schilders bijeengebracht die foto's, televisiebeelden en tijdschriften als hulpmiddel gebruikten. Het schilderen als kopiërende fotocamera was een nieuwe techniek die opzettelijke tegen het abstracte expressionisme inging. Het verschil tussen schilderijen en foto's wordt steeds vager in de intieme portretten van het dagelijkse leven, politieke opstanden en oorlogstaferelen. In werk van o.a. Andy Warhol, David Hockney en Martin Kippenberger zijn er monochrome tonen, natte kwaststreken alsof de camera bewoog, en precies nagemaakt flitslicht. T/m 30 dec, The Painting of Modern Life, Hayward Gallery, Southbank Centre, Belvedere Road, London SE1, dagelijks 10:00-18:00u, vrij en zat t/m 22:00u, 0044871 663 2500 Inl www.haywardgallery.org.uk

Sprankelend Sprookje De ontroerende vertolking die het Engelse Ballet neerzet van het sprookje van Hans Christian Anderson toert nu door Engeland. Het gotische verhaal van De Sneeuwkoningin wordt tot leven gebracht door de 64 dansers en het Engelse Balletorkest dat de muziek van Serge Prokofiev speelt. Vanaf het moment dat de sneeuwkoningin het liefdespaar Kay en Gerda in haar magische spiegel ziet i.p.v. zichzelf en daarom de eeuwige winter uitdenkt, is dit een fonkelend wit spektakel.

De Sneeuwkoningin, English National Ballet, t/m 16 dec in Bristol Hippodrome, Oxford New Theatre, Southampton Mayflower, Manchester Palace Theatre en London Coliseum, 004420 7581 1245 Inl www.ballet.org.uk

En verder Het Manchester Comedy Festival, in en rond Manchester 18 t/m 29 okt Tel 0044161 8399595 Inl www.manchestercomedyfestival.co.uk