Griekenland en Tsjechië plaatsen zich voor EK

Titelhouder Griekenland en Tsjechië hebben zich gisteravond geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal. Griekenland won uit met 1-0 van Turkije, dat afzakte naar de derde plaats in groep C omdat Noorwegen met 2-0 won bij Bosnië-Herzegovina.

Tsjechië zegevierde in München met 3-0 tegen Duitsland, dat zich afgelopen weekeinde al voor de eindronde kwalificeerde. Voor de Tsjechen scoorden Libor Sionko, Marek Matejovsky en Jaroslav Plasil. Voor Duitsland was het de eerste nederlaag in groep D.

Schotland verloor gisteravond verrassend van Georgië. De Britse ploeg ging in Tbilisi met 2-0 onderuit en verspeelde daarmee de fraaie uitgangspositie in groep B, waarin ook Italië en Frankrijk nog strijden om een ticket. Msjelidze en Siradze maakten de doelpunten voor de reeds uitgeschakelde thuisploeg. Schotland moet nu de laatste poulewedstrijd thuis tegen Italië (17 november) winnen om zich te plaatsten voor het eindtoernooi.

Thierry Henry is na zijn twee treffers in de interland tegen Litouwen (2-0) Frankrijks topscorer aller tijden. De dertigjarige spits van Barcelona achterhaalde Michel Platini. Platini kwam als international tot 41 doelpunten. Henry staat nu op 43. Hij heeft 96 interlands gespeeld.

In groep A versloeg Portugal Kazachstan. De ploeg van de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari won in Almaty met 2-1. Invaller Ariza Makukula maakte in de 84ste minuut het Portugese openingsdoelpunt. Cristiano Ronaldo verdubbelde in de extra speeltijd de marge waarna Biakov de eindstand op 1-2 bepaalde. Portugal kwam door de late zege op 23 punten uit twaalf duels, drie punten meer dan nummer drie Finland.

Roemenië, dat zaterdag met 1-0 van Nederland won, is nog altijd ongeslagen in groep G. De ploeg won gisteravond met 2-0 uit van Luxemburg. Florentin Petre en Ciprian Marica maakten de treffers voor de soevereine koploper.