Geen berouw bij ex-leden RAF

Twee ex-terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF), de linkse terreurbeweging uit de jaren ’70 die aanslagen en ontvoeringen in de Bondsrepubliek pleegde, tonen geen berouw.

In het dagblad Junge Welt, een marxistisch georiënteerde krant die nog uit de DDR-tijd stamt, krijgen Helmut Pohl (64) en Rolf Clemens Wagner (63) paginalang de gelegenheid om de terreur tijdens de zogeheten Duitse Herfst te verklaren. Dat is de periode in september en oktober 1977 waarin een ontvoering, een vliegtuigkaping en politieke onrust in de Bondsrepubliek samenvielen.

Vandaag is het dertig jaar geleden dat de gegijzelde werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer door zijn RAF-ontvoerders werd vermoord. Wagner rechtvaardigt die ontvoering ook nu nog. „Sommige uitkomsten van ons beraad destijds blijven ook naar huidige inzichten juist”, zegt hij. Schleyer werd „met zijn SS-verleden en functie van werkgeversvoorzitter niet toevallig uitgezocht”.

Pohl en Wagner werden voor bewezen medeplichtigheid aan RAF-terreur tot levenslang veroordeeld. Pohl kreeg in 1998 gratie; Wagner in 2003. Wagner zegt dat berouw bij zijn gratieverlening niet aan de orde was.

Nu wel. Dit voorjaar wees president Horst Köhler van Duitsland een gratieverzoek af van het nog vastzittende ex-RAF-lid Christian Klar. Hij zou geen berouw voor zijn daden tonen. In het geharnaste jargon van de ultralinkse beweging van de jaren ’70 zegt Wagner dat berouw op de agenda is gekomen door Irak en Afghanistan en de angst die daardoor bij „de heersende klasse” is ontstaan „voor de-legitimering”.

Bij het artikel staan recente foto’s van Pohl en Wagner, gemaakt door ex-RAF-terroriste Eva Haule, tegenwoordig fotografe, die in augustus vrij kwam.