Galerieselectie

Andy Warhol In het kader van de Andy Warhol-tentoonstelling in het Stedelijk Museum toont Galerie Wouter van Leeuwen een verzameling portretten die anderen van de popkunstenaar maakten. Te zien zijn werken van onder meer Ron Galella, Bobby Grossman, Thomas Hoepker en David McCabe, de jonge Britse fotograaf die ooit gevraagd werd om Warhol 1 jaar lang te volgen en in die periode 2500 foto’s maakte. Van Carl Fischer hangt er de bekende cover van het blad Esquire, met Warhol die in een blik Campbell tomatensoep lijkt te verdrinken.

Portretten van Andy Warhol. 20 okt t/m 24 nov in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. Do t/m za 12-18u

Marjan Laaper Kunstenaar Marjan Laaper staat bekend om haar videowerken, maar voor haar tentoonstelling in Van Wijngaarden Hakkens maakte ze ditmaal een geluidssculptuur. Vier grote bronzen bladeren, gemodelleerd naar de Groot Hoefbladplant, liggen verspreid op lage witte kisten. Uit de stengels stromen dunne koperen draden die bij aanraking of luchtverplaatsing klanken produceren. In het midden komen de draden in een kluwe bijeen – alsof de kunstenaar de bladeren met wortel en al uit de grond heeft getrokken. Geluidswerk van Marjan Laaper. T/m 10 nov in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Andrei Roiter Een groot deel van ons leven brengen we door met wachten, op vliegtuigen en treinen, in files, in rijen voor de kassa en in wachtkamers. Volgens de Russische kunstenaar Andrei Roiter kan al dat wachten leiden tot creativiteit. Want juist tijdens het niets doen kunnen briljante ideeën ontstaan. Voor zijn tentoonstelling Waiting Room bouwde Roiter daarom diverse houten modellen van wachtkamers - poëtische en humoristische bouwsels die symbool staan voor denkruimte. Op tekeningen en schilderijen verbeeldt hij meer van die peinsplekken. Objecten, schilderijen en tekeningen van Andrei Roiter. T/m 10 november in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam.

Angel Garraza De Spaanse beeldhouwer Angel Garraza maakt keramische objecten die opvallen door hun grafische karakter. Veel van zijn beelden zijn uitgevoerd in zwart-wit en bestaan uit elementaire symbolen als een kruis, een cirkel of een pijl. Garraza laat zich voor zijn werk inspireren door de beeldtaal van oude volkeren. Zo zijn de cirkelpatronen afgeleid van de Kuba-stam uit Congo. Uiteindelijk gebruikt hij de klei-objecten als bouwstenen voor ruimtevullende installaties, zoals nu te zien is in Galerie De Witte Voet.

Beelden van Angel Garraza. T/m 14 nov in Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

Marian Breedveld Al jaren schildert Marian Breedveld hetzelfde onderwerp: horizontale kleurbanen die geleidelijk in elkaar overgaan. Toch weet ze met dat ene thema steeds weer verrassende composities te maken. Soms zijn de voorstellingen helder en intens, alsof je in het licht van een tl-buis kijkt. Dan weer zijn ze felgekleurd als een zuurstok. Maar Breedveld schildert ook haast monochroom grijze werken, die doen denken aan een mistige dag, en waarin de kleuren nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Schilderijen van Marian Breedveld. T/m 3 november in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. Wo t/m za 13-17u.

En verder Foto’s van Lou Reed t/m 15 nov in Serieuze Zaken Studioos, Bilderdijkstraat 66, Amsterdam; assemblages van Nancy Radloff en schilderijen van Arjen Baars t/m 4 nov in Galerie Metis, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; etsen van Paul van Dongen; Johannes Schwartz t/m 11 nov in galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; conceptuele Chinese kunst t/m 27 okt in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen; houtsnedes van Hidde Jansen t/m 1 nov in Galerie Inkt, Choorstraat 29, Delft schilderijen van Eveline Visser ; tekeningen van Paul van der Eerden en Elmar Trenkwalder t/m 4 nov in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; t/m 11 nov in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam.