Frankrijk

Fiac Vandaag opende in Parijs de 34ste editie van de Foire internationale d’art contemporain. Fiac behoort sinds enkele jaren tot verplichte kost voor liefhebbers van 's werelds hedendaagse kunst.

Naast moderne kunst wordt design ook vertegenwoordigd op de beurs, die plaatsvindt op verschillende locaties zoals het Grand Palais, de Cour Carrée du Louvre en de Jardin des Tuileries. Tijdens de beurs is er ook een "Fiac off" met talrijke exposities zoals b.v. langs de Champs Elysées en meerdere kleine beurzen zoals Slick 07. Deze laatste beurs met zeer actuele kunst, zoals installaties en performances, is te vinden op 2 plekken in het 20ste arrondissement: het magische 19de eeuwse gebouw la Bellevilloise (19-21, rue Boyer) en het 18de eeuwse pavillon Carré de Baudoin (121, rue de Ménilmontant).

Fiac, Parijs, van 18 t/m 22 okt, www.fiacparis.fr; Slick 07, Parijs, 19 t/m 22 okt, dag 10-19u, gratis.

Gustave Courbet De Franse schilder Courbet (1819-1877) was een revolutionair zowel op het gebied van kunst als in de politiek. Zijn realistische werk behoorde tot een van de eerste reacties tegen de heersende stromingen het classicisme en de romantiek. De uitzonderlijke overzichtstentoonstelling in het Grand Palais laat een grote verzameling zien van Couberts werken. Van over de hele wereld zijn ruim honderd twintig doeken, dertig tekeningen en zestig foto’s te zien. Portretten, zinnelijke vrouwelijke naakten en zelfportretten vormen het hoogtepunt van de expositie. Voor de eerste keer is de vrouw een begeerlijk en geslachtelijk wezen van vlees en bloed en niet slechts een academische allegorie.

Réunion des musées nationaux Gustave Courbet t/m 28 jan 2008 in het Grand Palais, dagelijks geopend van 10u tot 22u, behalve op do van 10u tot 20u, Parijs, 0033-144131717 Inl www.rmn.fr/gustavecourbet