Film met een boodschap die knalt uit elk shot

Regie: Marc Munden. Met: Gerard Kearns, Matthew McNulty. In: Lumière, Maastricht. Info: www.moviesthatmatter.nl *** The Mark of Cain (regie Marc Munden 2007) Scene uit film foto: Paradiso Paradiso

The Mark of Cain.

Regie: Marc Munden. Met: Gerard Kearns, Matthew McNulty. In: Lumière, Maastricht. Info: www.moviesthatmatter.nl ***

The Mark of Cain ging tijdens het Filmfestival Rotterdam in première en won daar de Movies that Matter Award van Amnesty International en toert nu langs de filmtheaters. Scenarioschrijver Tony Marchant documenteerde zich uitvoerig voor zijn relaas over twee Britse soldaten die worden ontslagen nadat met de mobiele telefoon gemaakte kiekjes van Iraakse gevangen in de Britse pers voor een schandaal hebben gezorgd.

The Mark of Cain is een lowbudget anti-oorlogsfilm. Eerst is er de in semi-documentaire beelden gevatte setting van het oorlogsgebied Irak in 2003 (met Tunesië als stunt double). Belangrijker is het tweede deel van de film, waarin de soldaten terugkeren in Groot-Brittannië. Het leger stuurde ze op pad om helden te worden en ontvangt ze thuis als verdachten.

Net als Stanley Kubrick in Paths of Glory en Full Metal Jacket waaraan deze film sterk doet denken, zijn Marchant en regisseur Marc Munden vooral geïnteresseerd in de manier waarop militaire structuren onmenselijkheid in de hand werken. Dit is een film met een boodschap die knalt uit elk shot. De soldaten zijn eerder slachtoffers dan daders, het Britse leger is de echte schurk. Nog afgezien van de morele en juridische complicaties die deze simplificatie oproept, is dat uiteindelijk ook psychologisch een ontoereikende conclusie. Hadden ze maar iets beter naar hun grote voorbeeld gekeken en geleerd dat, als je dan toch een leerstuk wilt maken, je het publiek best met moeilijke vragen mag opzadelen.

    • Dana Linssen