EZ wil vitale sectoren beschermen

Minister Maria van der Hoeven (CDA, Economische Zaken) vindt dat vitale sectoren van de Nederlandse economie, zoals energie en infrastructuur, tegen ongewenste overnames moeten worden beschermd. Er is op korte termijn een Europese aanpak nodig.

Dat zei de minister gisteren duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie voor Economische Zaken. De kans is echter klein dat het zogenaamde gouden aandeel terugkeert, waarmee de staat bij strategische bedrijven zoals KPN en TPG Post een vetorecht had. Twee jaar geleden zei de staat het laatste gouden aandeel. in KPN, juist vaarwel onder druk van Brussel. Het staatsveto is in strijd met de Europese regels voor het vrij verkeer van kapitaal. Maar met de opkomst van risico-investeerders, agressieve hedge fondsen en politieke staatsfondsen uit Arabische landen, China en Rusland is de invoering van (andere) beschermingsmogelijkheden ook op Europees niveau weer bespreekbaar geworden.

Het CDA-Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen drong er bij de minister op aan snel te handelen. „Met name bij de politieke staatsfondsen is snelheid geboden. Het handelen van een bedrijf als Gazprom is zeer bedreigend voor Nederland, met name voor de gasindustrie.” Van der Hoeven zei toe samen met minister Bos van Financiën (PvdA) eerst een inventarisatie van de mogelijk bedreigende staatsfondsen te maken. Financiën is al bezig met een onderzoek naar private equity (risico-investeerders) en hedge fondsen (durfinvesteerders).

De minister vind onderzoek nodig, omdat er volgens haar ook staatsfondsen zijn die al tientallen jaren een goede reputatie hebben. Zoals Sabic, dat recent het Nederlandse DSM Petrochemicals heeft overgenomen. „Je kunt natuurlijk geen selectieve maatregelen nemen die een vrijbrief zijn voor protectionisme of die dienen om bedrijven af te schermen voor bijzondere marktontwikkelingen”, aldus de minister.

De minister zei verder toe de grote hoeveelheid subsidieregelingen aan het bedrijfsleven te zullen opschonen. Ook kondigde ze aan dat in het kader van de groene energievoornemens van het kabinet binnenkort een duurzaamheidsakkoord met het bedrijfsleven zal presenteren.