Europese hoofdstad van iets

Zonder dat de rest van Europa er weet van had riep Rotterdam zich onlangs uit tot Europese Jongerenhoofdstad van 2009. Kan dit zo maar en waarom wil Rotterdam eigenlijk de Europese Jongerenhoofdstad zijn?

„Iedere stad in Europa of de EU kan zich uitroepen tot Europese stad van iets”, vertelt een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De woordvoerder legt lachend uit dat het woord ‘Europees’ niet beschermd is. „Behalve de term Europese Culturele Hoofdstad, want dat is iets wat vanuit de Europese Commissie wordt aangestuurd en is gedeponeerd als merknaam.”

Rotterdam was nog niet zo lang geleden, in 2001, Culturele Hoofdstad. Om die titel te verkrijgen doorliep de stad een zes jaar durende procedure. De toewijzing werd uiteindelijk bekrachtigd door de lidstaten van de EU. Het plan Rotterdam uit te roepen tot de eerste Europese Jongerenhoofdstad komt van de lokale PvdA. Dit initiatief is vervolgens opgenomen in de plannen van het nieuwe college van B en W na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Rotterdam stelt vijftig miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het gehele project.

Met het Jongerenhoofdstad-programma wil Rotterdam zijn jongeren meer bij de stad betrekken. Bijvoorbeeld met concrete projecten op het gebied van sport en cultuur waarvoor de inbreng van de jongeren vereist is. De organisatie zegt hen te gaan zoeken „in de krochten” van Rotterdam. Ook na het jongerenjaar zouden jongeren hierdoor meer betrokken moeten zijn bij de stad. Tegelijkertijd moet het organiseren van activiteiten hen motiveren.

Hoewel de naam Europese Jongerenhoofdstad niet erkend is in Europa, lobbyt de gemeente Rotterdam hier wel voor. Murat Altunbas, beleidsmedewerker Europese Zaken van de gemeente, hoopt dat de Europese Jongerenraad binnenkort het initiatief erkent. Met dat besluit kan de stad dan weer naar de Commissie stappen. Tegelijkertijd wil Rotterdam de aanzet geven tot een jaarlijkse traditie van Jongerenhoofdsteden. „Daarvoor is zeker belangstelling”, vertelt Paul Tissingh van de organisatie. „Want de problemen om moeilijke jongeren te bereiken en te betrekken bij de stad spelen in heel Europa.”

Dolf de Groot

    • Dolf de Groot