Eerste vorst ligt op de loer

Met een noordwestelijke wind is van oorsprong Noordpoollucht het land binnengestroomd. En in deze luchtsoort blijven we voorlopig zitten. Dit levert een reeks koude nachten op, waarbij vooral morgennacht opvalt. Dan kan het voor het eerst dit najaar gaan vriezen op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter.

Vanavond en vannacht is het droog en komen brede opklaringen voor. De wind gaat geleidelijk liggen. Het koelt vannacht af naar waarden tussen 3 en 6 graden.

Morgen zal het droog en rustig oktoberweer zijn. De noordelijke wind wordt hooguit matig, rond kracht 3. Daarmee komen wolkenvelden het land binnen. Voor de zon is nu en dan ruimte.

Het wordt ’s middags maximaal 12 à 13 graden. In de nacht naar zaterdag zorgt helder weer met weinig wind voor lage temperaturen. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land kan het voor het eerst dit najaar een graadje vriezen.

Zaterdagochtend is het dan eerst koud, ’s middags loopt de temperatuur naar 11 tot 13 graden op. Verder blijft het droog, staat er weinig wind en zijn er flinke zonnige perioden te verwachten onder invloed van een hogedrukgebied dat precies boven Nederland komt te liggen.

Zondag houdt het hogedrukgebied stand. Dat betekent ook dan rustig en droog weer. Na opnieuw een koude nacht wordt het overdag tussen de 11 en 14 graden. En deze waarden zijn normaal voor de tijd van het jaar.