Eat Drink Design

Over twee dagen begint in Eindhoven niet alleen de Dutch Design Week, maar ook het satellietproject Eat Drink Design. EDD is een initiatief van Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek van ontwerpbureau Moon/en/co, en Edwin Severijn van reizend restaurant Sot-l’y-laisse. Alle drie houden ze veel van eten, vertelt Annemoon aan de telefoon. „Ik ben designer van beroep, maar droom stiekem van restaurantje spelen. In een grote glazen kas vlak achter de Design Academy hebben we een tafel van 20 meter lang gezet, waar wel 60 mensen aan kunnen schuiven.”

Vorig jaar was de eerste Eat Drink Design, waarbij gezeten werd op designstoelen, gegeten met designbestek en gedronken uit designglazen, een groot succes. Annemoon: „Het was een ideale gelegenheid voor jonge designers om hun ontwerpen te laten zien. Maar het gaat ons toch bovenal om het genieten van lekker eten. Sommige gasten vonden het zo gezellig dat ze na afloop spontaan hielpen met afwassen.”

Dit jaar is het concept nog wat verder uitgediept. Annemoon: „We hebben iedere avond dat we open zijn een andere Brabantse kok gevraagd een diner te koken. Aan elke kok hebben we een designer gekoppeld. En de designers hebben we gevraagd speciaal voor ‘hun’ kok iets te ontwerpen.”

Morgen meer over die mooie dingen. Vandaag een recept van Edwin: gekonfijte sot-l’y-laisse in een crème van schorseneren met eendenlever en crosnes en gebakken hanenkammen. Ja, hij mag zichzelf dan culinair clochard noemen, Edwin is bepaald niet van de straat. Sot-l’y-laisse is de Franse benaming voor hoenderoesters (letterlijk: de zot die het laat zitten), ofwel die kleine nootjes mals kippenvlees die alleen domme mensen niet uit een kippenkarkas pulken. Je kunt ze bestellen bij de poelier, net als hanenkammen. Crosnes (Japanse andoorn) kun je soms kopen bij natuurvoedingswinkels, of anders bestellen bij de groentenjuwelier.

Voor 4 personen:

2 grote hanenkammen

6 schorseneren, geschild

600 ml lichte runderbouillon

100 ml slagroom

50 g boter

12 hoenderoestertjes

100 ml ganzenvet

100 g rauwe eendenlever, in blokjes

80 g crosnes

een handje bladselderij

extra: 4 satéprikkers

Kook de hanenkammen in gezouten water in 30-45 minuten gaar, snijd ze in reepjes en bak ze krokant in olijfolie. Kook de schorseneren in 500 ml bouillon gaar, pureer ze met de slagroom, boter, zout en peper tot een schuimige soep. Rijg de hoenderoestertjes aan de satéprikkers en laat ze zachtjes in het ganzenvet met de rest van de bouillon. Bak de crosnes bruin in olijfolie, schep er de eendenlever en bladselderij door. Maak op vier borden mooie stapeltjes van het crosnemengsel, het hoenderoesterspiesje en de reepjes hanekam. Lepel de schuimige schorsenerensoep eromheen.

Kijk voor meer informatie over EDD en reserveringen op www.eatdrinkdesign.nl of op www.moonenco.nl.