Duitsland

Duane Hanson Hij zit op een grasmaaimachine: een dikke man met onder zijn baseballpet een melancholieke blik. Om hem heen geen enkel grassprietje. Hemelsblauw is de achtergrond. De Amerikaan Duane Hanson (1925-1996) maakte hyperrealistische beelden van plastic dat hij in mallen goot. Onder invloed van de pop-art richtte hij zich op het alledaagse leven. Huisvrouwen, bouwvakkers en serveersters, autoverkopers, politiemannen en conciërges: de mensen uit de Amerikaanse 'middle en lower class' stonden voor zijn sculpturen model. De Völklinger Hütte, een museum in een oude mijn, toont bij elkaar 22 series van Hanson. Sculptures of the American Dream: van 20 okt t/m 27 april in Völklingen/Saarbrücken. Dag 10-19u; info: 0049-68989100100 en www.voelklinger-huette.org.

Middeleeuwse klanken Hoog op een heuvel troont een oud kasteel. De graaf van Saksen woonde hier al in de 9de eeuw. Twee eeuwen later kwam er een klooster bij. Benedictijner monniken gingen aan het werk en lieten een klooster en een prachtige bibliotheek bouwen. Na de oorlog deed het complex een tijdje dienst als jeugdherberg. Tot het verval niet meer te stoppen was. Nu straalt Schloss Goseck weer in zijn oude glorie. Het kasteel is tot een Europees muziek- en cultuurcentrum omgetoverd, met een feestzaal en eenvoudige gastenkamers. Van 20 okt tot en met 14 dec is hier het festival Raumklang. Op het programma staan barokke luitduetten, een concert van Kathi McDonald en middeleeuwse kerstmuziek door Ensemble Belladonna. Burgstr. 53, Goseck. Info: 0049-3443284488 en www.schlossgoseck.de

En verder Festival of Lights, spectaculaire lichtinstallaties t/m 28 okt op 40 plekken in Berlijn www.city-stiftung-berlin.eu; Comedy Festival, met meer dan 200 comedians, t/m 3 nov in Keulen www.house-of-comedy.de