Dj Isis, die dit jaar haar 15-jarige jubileum viert

Als zeventienjarig meisjes draaide de Nederlandse dj Isis (volledige naam Isis van der Wel, 1975) al in de RoXY. Sindsdien is ze met haar soulvolle house en techno uitgegroeid tot een vooraanstaande naam in de internationale dancescene. Dit jaar viert ze haar 15-jarige jubileum.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Een verzamelalbum van pop uit de jaren tachtig, zoals The Cure en UB40. Ik zat toen nog op de lagere school. Ik heb die plaat veel gedraaid, maar de grote collectie van mijn ouders is mijn echte muzikale opvoeding geweest. Die was heel breed: van klassiek tot sixties, van jazz tot The Sex Pistols.”

Ben je een verzamelaar?

„Ik ben een zware verzamelaar, zelfs zo erg dat ik er vanaf wil. Ik verzamel echt van alles, vooral muziek, kleding en artikelen uit kranten en tijdschriften. Muziek verzamel ik beroepshalve, vooral vinyl. Niet erg goedkoop en ook niet erg praktisch, het neemt te veel ruimte in beslag.”

Favoriete plaat:

„My Life in the Bush of Ghosts van Brian Eno en David Byrne. Die plaat heeft iets mystieks, waardoor ik hem altijd goed ben blijven vinden. Tijdloos dus. Meestal staan op een album maar een paar goede nummers, maar dit is één van die platen die van begin tot eind goed is.”

Beste dansnummer:

„Het is een beetje cliché, maar Nights of the Jaguar van dj Rolando. Een dromerige, maar toch opgewekte technoplaat die akoestisch aanvoelt. Het is een van de weinige goede releases van eind jaren negentig, want toen droogde de stroom goede danceplaten enigszins op.”

Troostplaat:

„Ik ben een superoptimistisch mens, dus ik heb niet zoveel troost nodig. Vroeger wel, toen kon ik huilend in de slaapkamer bij mijn ouders naar Poplife van Prince luisteren. Maar ik hou niet zo van zwartgallige muziek van mensen die zichzelf zielig vinden.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten?

„Dat ik op school zit. Ik volg aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam een leergang over kunstenaars in de maatschappij. Het gaat over hoe kunst en de samenleving elkaar beïnvloeden. Omdat ik op mijn zeventiende professioneel dj werd, heb ik nooit gestudeerd. Dat haal ik nu een beetje in.”

Toon Beemsterboer