Dichteres Wislawa Szymborska publiceerde na 11 elf jaar de bundel ‘Dubbele punt’

Dichteres Wislawa Szymborska publiceerde na 11 elf jaar de bundel ‘Dubbele punt’ Margot Dijkgraaf Szymborska leest niet of nauwelijks literatuur en de enige poëzie die ze ter hand neemt is die van haar vrienden. Ze was lange tijd poëzieredacteur bij toonaangevende weekbladen, begeleidde menige debutant en schreef meer dan 40 jaar over boeken, onder de titel Onverplichte literatuur. Het waren geen recensies, meer uitgangspunten voor beschouwingen over de meest uiteenlopende zaken. Alles interesseert haar: encyclopedieën, handleidingen, herbaria, woordenboeken. Szymborska: „Ik heb mijn hele leven in het gezelschap van dichters verkeerd. Niet zozeer omdat ik met hen wilde leven, maar omdat ik mensen zocht met wie ik dingen gemeen had. In de tijd van de dictatuur zocht je mensen op met wie je kon praten. Maar ik ben ook altijd bevriend geweest met scheikundigen, geografen en natuurkundigen. Daar heb ik ook altijd over geschreven. Zelden over literatuur. Dat is het terrein van de lezer en van de criticus. Ik was altijd veel nieuwsgieriger naar boeken over antropologie, biologie en geschiedenis.” Wislawa Szymborska Foto AP Wislawa Szymborska, the 73 year-old Polish poet who won the 1996 Nobel Prize in literature, during an interview with The Associated Press in the southern mountain resort of Zakopane on Thursday, Sept. 3, 1996. (AP Photo/Czarek Sokolowski) Associated Press

Szymborska leest niet of nauwelijks literatuur en de enige poëzie die ze ter hand neemt is die van haar vrienden. Ze was lange tijd poëzieredacteur bij toonaangevende weekbladen, begeleidde menige debutant en schreef meer dan 40 jaar over boeken, onder de titel Onverplichte literatuur. Het waren geen recensies, meer uitgangspunten voor beschouwingen over de meest uiteenlopende zaken. Alles interesseert haar: encyclopedieën, handleidingen, herbaria, woordenboeken.

Szymborska: „Ik heb mijn hele leven in het gezelschap van dichters verkeerd. Niet zozeer omdat ik met hen wilde leven, maar omdat ik mensen zocht met wie ik dingen gemeen had. In de tijd van de dictatuur zocht je mensen op met wie je kon praten. Maar ik ben ook altijd bevriend geweest met scheikundigen, geografen en natuurkundigen. Daar heb ik ook altijd over geschreven. Zelden over literatuur. Dat is het terrein van de lezer en van de criticus. Ik was altijd veel nieuwsgieriger naar boeken over antropologie, biologie en geschiedenis.”