Dichter-schrijver Tomas Lieske won de VSB-prijs voor ‘Hoe je geliefde te herkennen’

Dichter-schrijver Tomas Lieske won de VSB-prijs voor ‘Hoe je geliefde te herkennen’ RON RIJGHARD De bundel wordt door de titel een liefdesgids en een erotische handleiding. Was dat Lieskes opzet? „De uitgever heeft het in die richting gestuurd door de flaptekst. Die weet hoe je een bundel aan de man moet brengen. Gekscherend hebben we gezegd dat je op grond van de gedichten kan leren wat je moet doen in de liefde. Flauwekul natuurlijk, maar het gaat er wel over”. Dus toch een gids? „Nee, het is anders gegaan. Eerst waren er gedichten over de vraag wat een geliefde is en hoe je die herkent. Een ander idee was dat je in de huid kruipt van iemand anders en spreekt met diens stem. Die twee onderwerpen tolden in mijn hoofd rond, totdat ik bedacht dat ik ze kon combineren. Je geliefde herkennen is een vorm van in haar huid kruipen. Na de gedichten over de geliefde volgt een serie waarin ik spreek met de stem van dieren en andere personen, zoals de koningin, kardinaal Simonis en minister Donner.” Tomas LIESKE (Ton van Drunen),auteur. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C== 22 juni 2007 ==F/C==Leiden, 9 sep. 2003 Mentzel, Vincent

De bundel wordt door de titel een liefdesgids en een erotische handleiding. Was dat Lieskes opzet?

„De uitgever heeft het in die richting gestuurd door de flaptekst. Die weet hoe je een bundel aan de man moet brengen. Gekscherend hebben we gezegd dat je op grond van de gedichten kan leren wat je moet doen in de liefde. Flauwekul natuurlijk, maar het gaat er wel over”.

Dus toch een gids?

„Nee, het is anders gegaan. Eerst waren er gedichten over de vraag wat een geliefde is en hoe je die herkent. Een ander idee was dat je in de huid kruipt van iemand anders en spreekt met diens stem. Die twee onderwerpen tolden in mijn hoofd rond, totdat ik bedacht dat ik ze kon combineren. Je geliefde herkennen is een vorm van in haar huid kruipen. Na de gedichten over de geliefde volgt een serie waarin ik spreek met de stem van dieren en andere personen, zoals de koningin, kardinaal Simonis en minister Donner.”