De herfst door met themanummers: Sex Pistols, kraken en het superbrein

Herfstvakantie: een overvloed aan tijd om te lezen en plaatjes te kijken. De bladen maken daar gretig gebruik van. Stapels dubbeldik-nummers en extra bijlages liggen in de winkels. Het allerleukst – mits een beetje origineel uitgewerkt – zijn de themanummers.

Zo is Oor deze maand punk. Het muziekblad (6,50 euro) komt met een punkdossier, vijftig pagina’s archiefmateriaal: „het beste uit Oor in punkjaar 1977”. En dat blijkt vooral veel materiaal over de Sex Pistols. Een interview met zanger Johnny Rotten bijvoorbeeld uit januari 1977. Volgens de auteur, journalist Peter van Bruggen, het allereerste Rotten-interview ooit. Geen diepte-interview (‘Waarom draag je een veiligheidsspeld in je oor?’ Rotten: ‘Vind ik leuk, veiligheidsspelden. Waarom zou ik er diamanten in dragen als ik van veiligheidsspelden hou?’), maar wel vermakelijk, karakteristiek en voorzien van mooi beeldmateriaal. Dat geldt ook voor de reportage over een bezoek van de band aan Nederland. Het is alsof je een stapel oude Oors in handen krijgt: informatief en soms zelfs verassend.

Het dossier eindigt met het traditionele Oor-eindejaarslijstje van de ‘beste muziek’ uit 1977. Met Elvis Costello, de Sex Pistols en Talking Heads in de top 3 laat het aldus Oor „een overweldigende overwinning voor de Nieuwe Muziek zien”.

Eos over wetenschap en technologie heeft deze herfst ook een themanummer: 124 pagina’s over de menselijke geest (4,95 euro). Maak van je brein een superbrein, daar gaat het vooral om. Zo is er een artikel over pillen die het geheugen verbeteren, een stuk over de mogelijkheid om onaangename herinneringen uit te wissen (kan nog niet) en een rij tips om van je plankenkoorts af te komen (dat kan wel).

Ook geeft Eos in dit nummer een lesje geheugentraining. Een aanrader is de zogenaamde ‘mnemotechnische’ manier. Daarbij moet je datgene dat je wilt onthouden – neem een lijst boodschappen – visueel ordenen in een driedimensionale ruimte , bijvoorbeeld je huis. Het tapijt is dan gemaakt van salami, de kussens op de bank van stukken zeep, et cetera. Wandel je in gedachten door huis, dan kom je alles tegen. En als we Eos moeten geloven, slagen sommige mensen er met een beetje oefenen in om zo meer dan duizend nummers te onthouden, hele gedichtenbundels te reproduceren of de volgorde van stapels speelkaarten te onthouden.

Elsevier staat in teken van studeren (4,50 euro). Voor aankomende studenten is dit nummer hier en daar best nuttig. Vooral de jaarlijkse lijst van beste universiteiten kan helpen. Maar de editie stemt ook somber, zoals een stuk over studenten met een grachtenpand die ze vonden „met wat vindingrijkheid en doorzettingsvermogen”. Alleen met een advertentie kom je er niet, blijkt. Tips: verpak je oproep in een liedje en plaats dat op YouTube, woon antikraak of sluit je aan bij een studentenvereniging.

    • Lineke Nieber