Cordis gaat dicht, 670 banen weg

Cordis, producent van medische apparatuur in het Drentse Roden, gaat eind 2008 dicht. Hierdoor verliezen 670 mensen hun baan.

Cordis is onderdeel van de Amerikaanse gezondheidszorggigant Johnson & Johnson. Cordis ontwikkelt, produceert en distribueert onder meer katheters en accessoires voor diagnostische toepassingen. Het bedrijf was ruim 40 jaar gevestigd in Roden en is een van de grootste werkgevers in de provincie. De afdeling onderzoek en ontwikkeling verhuist naar de Verenigde Staten, de productie wordt verplaatst naar Mexico.

Johnson & Johnson stelt dat de sluiting een gevolg is van de toegenomen concurrentie, stijgende prijzen en het terugvallen van de wereldwijde markt voor medische producten. „In de markt voor medische hulpmiddelen wordt tegenwoordig sterk geconcurreerd op prijs”, aldus een woordvoerder in Roden. Volgens FNV Bondgenoten voldoet Cordis niet aan de winstnorm van het moederbedrijf en is de sluiting van Cordis puur ingegeven door kostenreductie.

Cordis bekijkt of een „kernteam” van onderzoekers in Drenthe kan blijven. FNV Bondgenoten zegt druk in gesprek te zijn met Cordis over de aangekondigde sluiting en actiemiddelen niet te schuwen. Er ligt een sociaal plan dat tot eind 2008 geldig is.

Cordis verloor al eerder banen door een reorganisatie. In 1999 werd bekend dat 460 arbeidsplaatsen zouden worden opgeheven. In 2005 volgden nog eens 460.