Columnist Marjolijn Februari schreef de roman ‘De literaire kring’

De literaire kring is gebaseerd op het schandaal met vervuilde glycerine, geleverd door het Nederlandse bedrijf Vos, waar in 1996 meer dan 60 kinderen op Haïti aan stierven. Is de roman bedoeld als aanklacht tegen zulke misstanden?

„Zo begon het wel. Maar als je een boek aan het schrijven bent, raak je al gauw verzeild in allerlei subtiliteiten van menselijk gedrag en wordt de aanklacht maar één van de aspecten. Ik kan wel boos zijn op personen die bij het Openbaar Ministerie beslissingen hebben genomen, maar ik weet niet wie dat zijn. Daarom laat ik mijn boek in kringen spelen van mensen die geen politieke of juridische maar wel een morele verantwoordelijkheid dragen. Keurige mensen als hoogleraren strafrecht, hoge ambtenaren, personen die controlerende instituties van onze staat bevolken’’.

Is een column niet een geschiktere vorm om dit aan de orde te stellen?

„Je kunt soms meer in een roman. In sommige passages heb ik veel feller uitgehaald dan ik ooit in de krant zou doen.”