Canadese regering wil militairen tot 2011 in Afghanistan houden

Montreal. De Canadese regering wil dat Canadese militairen tot 2011 in Afghanistan blijven. Het kabinet van premier Stephen Harper zal het Lagerhuis in het komende parlementaire seizoen vragen om verlenging van het Canadese mandaat, dat in februari 2009 afloopt. Dat heeft het Conservatieve minderheidskabinet gisteren gezegd bij de opening van het parlementaire jaar. Over de precieze rol van de Canadese militairen na 2009 hield de regering zich tot nu toe op de vlakte. Evenals Nederland, dat moet besluiten over verlenging van de missie in de aangrenzende provincie Uruzgan na 1 augustus 2008, worstelt Canada met de vraag of het de omstreden gevechtsmissie in zuidelijk Afghanistan moet voortzetten. Bij gevechten en aanslagen zijn tot nu toe 72 Canadezen gesneuveld. De oppositie wil de missie in 2009 beëindigen.