Bush ziet dreiging ‘WO III’

De Amerikaanse president George W. Bush heeft gisteren gesuggereerd dat een „Derde Wereldoorlog” zou kunnen uitbreken als Iran een kernwapen krijgt. Bush zei dit nadat hem op een persconferentie werd gevraagd of hij „echt gelooft” dat Iran met zijn uraniumverrijkingsprogramma een kernwapen nastreeft.

De eerste zinnen van zijn antwoord wijdde Bush aan de Iraanse verklaringen op dit punt. Vervolgens noemde hij een nucleair bewapend Iran „een gevaarlijke bedreiging voor de wereldvrede”. Daarna stelde hij: „We hebben een leider in Iran die heeft aangekondigd dat hij Israël wil vernietigen” – een verwijzing naar een uitspraak van de Iraanse president Ahmadinejad eind 2005, die in de Angelsaksische pers is vertaald als de bewering dat Iran „Israël van de kaart wil vegen” – om daar aan toe te voegen: „Dus ik heb tegen mensen gezegd dat als zij graag een Derde Wereldoorlog willen vermijden, het ernaar uitziet dat je er belang bij zou moeten hebben om te voorkomen dat zij [Iran] de kennis [hebben] die nodig is om een kernwapen te maken.”

Begin deze week zei de Russische president Poetin dat hij geen bewijzen ziet dat Iran een kernwapen bouwt. Dinsdag poseerde Poetin tijdens een regionale top in de Iraanse hoofdstad Teheran, vervolgens hand in hand met Ahmadinejad voor de verzamelde pers. Gevraagd naar de veronderstelde warme relatie tussen beide leiders die uit dat moment zou spreken, zei Bush: „Meestal worden leiders niet graag gefotografeerd terwijl ze ze elkaar boos aankijken.” (AP, Reuters)

Volledige tekst van persconferentie Bush: nrc.nl/wereld